Burra Shteti të nisur nga parime dhe vlera universale vendosën në unanimitet krijimin e CSCE -Organizata për Sigurinë dhe Bashkepunim në Europe sot OSCE/OSBE

820

Florian Toma

“SPE SALVI -OSCE -2020 “
1975 – 1 Gusht , Burra Shteti te nisur nga parime dhe vlera universale vendosen ne UNANIMITET Krijimin e CSCE -Organizata per Sigurine dhe Bashkepunim ne Europe sot OSCE/OSBE.
Shqiperia Komuniste e asaj periudhe , zgjedh te Refuzoje Vullnetin e Hemisferes Veriore duke mos u bere pjese e OSBE /OSCE.
35-Personalitete Historike dhe Pushtetare Te kombeve te Medha e te Vegjel, Etër te Ideve dhe Parimeve Demokratike, ne fund Mije-vjeçarit te Dyt , miratuan një deklaratë që te garantonin , sigurinë reciproke dhe promovimin e të drejtave të njeriut në Evropë. Barazia e të drejtave, paprekshmëria e kufijve, refuzimi i përdorimit te forcës, integriteti territorial, respektin për liritë themelore,mbrotjen e minoriteteve, luften kunder krimit te organizuar duke përfshirë lirite e mendimit dhe të fesë, ishin elementet thelbësore të deklaratës
se CSCE ( Konferenca per Sigurine dhe Bashkepunim ne Europe-1975).
Pas rreth 43-Vitesh , 2017-2018 ,
Shqiperia percjell Vullnetin si Individe dhe si Popull duke i Bashkengjitur Kerkesen Zyrtare dhe Institucionale per te marre Drejtimin e Presidences se “OSBE /OSCE -2020”. Nje Hap historik ne rrugen e shenuar nga para-ardhesit tane.
Vendet Anetare ne Milano-Itali, ne javen e pare te Dhjetorit-2018 do te vendosin ne UNANIMITET mbi Vullnetin dhe Kerkesen e Shqiptareve dhe Shqiperise per te marre Presidencen e Institucionit me Demokratik ne Europe OSCE/OSBE-2020.
Ne Vitin Jubile te 45-Vjetorit te Krijimit te OSBE-s, Shqiperia mund dhe duhet te jete jo vetem Pjese por edhe Subjekt e se Drejtes te Presidences se Saje . Shume nga vendet Anetare do jene perballe disa Pyetjeve para se te Votojne ne UNANIMITET :
Perse Shqiperia ? Cili eshte standarti Demorakratik i Institucioneve Shqiptare?A ka pasur nje here te vetem Zgjedhje te Lira dhe te Ndershme ne Shqiperi? Cili eshte Roli dhe Kontributi i Shqiperise ne OSCE dhe Rajon ? Cfare Pritet te behet nen Drejtimin e Shqiperise dhe si do i Reflektoje virtytet e OSBE-se? Kush do jete “Personi Kyc” ne kete Presidence, pasi ne Shqiperi nuk funksionojne momentalisht disa nga Institucionet Kushtetuese? ….etj.
Me lejoni t’Ju ri-pergjigjem :
“Non abbiate paura/ Mos kini frike”, eshte nje nga Shprehjet me te Vyera te Papà Giovanni ll / Shen Gjon Pali ll .
Dikush ne veçanti mund te thote apo mendoje, se Shqiperia nuk eshte akoma gati te marre mbi shpatullat e Saja nje Pergjegjesi te tille?!.
Nje Tjeter do mund te thote ; por ne Pushtet bejne pjese edhe disa nga Bijt Gjenetik te Ish Qeverise Komuniste qe nuk e donte dhe e refuzonte OSCE-OSBE-n qe ne krijimin e saje ? Por, Rrenjet Gjenetike te Shqiperise jane Pellazget dhe jo Pala../Komunistet . Per disa qe shtrojne disa nga keto Pyetje ,
ne te njejtin moment, do thoja qe pak i njohin Shqiptaret dhe Historine e tyre, qe nga Kohet e largeta, Ke Iliret, Arbereshet e Skenderbeut , Ke Shqiptaret e Nene -Shen Terezes , Kjo eshte Gjenetika Jone.
Po mos ndoshta ndikojme(mund te Keq interpretohet)me kete Nominim tek Zgjedhjet e aferta ne Shqiperi /Qershor 2019-te ? Atehere nuk i keni kuptuar Shqiptaret. Dijne te Vlersojne Miqesine , Respektin , Mundin dhe Impenjimin, Po ashtu dine te japin pergjigje me Intiligjence, kur i “Pret ne Bese” dhe me zgjedhjet , veprimet, injorimin dhe ironin e tyre te japin vendin qe meriton.Demoracia eshte burim energjie, ka forca dhe element qe mjafton vetem nje i tille (p.sh.Referendumi) dhe ben te perkulen para Popullit cilindo Pushtet, sado “absolut” te vetequhet.
Nuk do kete bori apo daulle, koncerte apo filma dokumentare , nuk do kete Show dhe Intervista Euforike mbi arritjen (…Presidence e OSCE-2020’) , por do duhet te kete nje Pergjegjesi Morale,Istitucionale ,mbi krijimin e Klimes per Mire funksionimin e asaj qe do Vij si nje Opsion i Madh per Renditjen e sakte te Prioriteteve, Standarteve dhe Protokolleve Statiste te Shqiptareve qe e duan te ardhmen e Tyre te Sigurte, te mire Qeverisur dhe ne Bashkepunim me Faktoret dhe Popujt qe ndajne dhe misherojne te Njejtat Vlera Universale , Zot -Atdhe – Bese -Dinjitet- Bashkejetes dhe Respekt Reciprok si Rrenje te Identitetit ne Integritetin Njerzore te perkthyer ne Institucion .
Do doja te flisja ne kater gjuhet zyrtare te OSCE /OSBE-se , ne te njejtin Moment , por me ngushellon fakti qe Shqiperia Sot eshte faktor Paqeje dhe Stabiliteti si Gjeografikisht po ashtu edhe ne Organizmat e rendesishme planetare , ne UN, NATO, OSCE dhe uroj shume shpejt ne EU.

Nje keshille apo Diplomatik-Sms , mos te hakerrehet askush , eshte ne Vullnetin e Shqiptareve prirja dhe Shpresa drejt Perendimit…!
Ne Shprese gjendet Shpetimi ( “SPE SALVI “-Enciclika Papà Benedikti XVl-te). Shqiperia eshte pjese e pandashme, vitale e shpreses dhe se ardhmes Europiane-Perendimore , Gjeo-Ekonomiko -Politikisht dhe “de facto” qendron mbi interesat e nentokes apo nendetit .

Suksese OSCE/OSBE, Suksese Shqiperi.