Kampionati i Fëmijëve, masivitet dhe rekorde. Presidenti Çiraku: Më shumë se sa i kënaqur…

569
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Kreu i Federatës Shqiptare të Notit, Agim Çiraku: Tanimë gjithçka i është kthyer normalitetit, ndërsa të gjithë kanë kuptuar se ky është një sport që nuk të dëmton.

145 fëmijë nga 10 ekipe të vendit! Këto kanë qenë shifrat që e kanë bërë të kënaqur presidentin e Federatës Shqiptare të Notit, Agim Çiraku, ndërsa për dy ditë me radhë në Akuadromin e Tiranës është zhvilluar Kampionati Kombëtar i Fëmijëve. Të ndarë në tre grupmosha; 9-10 vjeç, 11-12 vjeç dhe 13-14 vjeç, fëmijët kanë dhënë dhe rekorde kombëtare. Masiviteti, por dhe kthimi në normalitet i notit, kjo pas një pandemie të gjatë Covid-19, ishte një tjetër anë pozitive e kampionatit kombëtar të fëmijëve. Pas një jave, noti do të jetë përsëri në pishinë. Këtë herë me kampionatin kombëtar të të rinjve dhe të rriturve, ndërsa pritet që pjesë e garës të jenë dhe Kledi Kadiu e Nikol Merizaj, të cilët do të konkurrojnë në Lojërat Olimpike “Tokio 2020”. Përkatësisht në 50 dhe 100 metra stil i lirë. E duket se një provë gjenerale për ta, do të jetë kampionati kombëtar i të rinjve dhe të rriturve, më 15-16 korrik në Tiranë. Ja dhe intervista e plotë e presidentit të Federatës Shqiptare të Notit, Agim Çiraku, dhënë në përfundim të kampionatit kombëtar të fëmijëve për gazetën “Telegraf”:

– Kampionati Kombëtar i notit për fëmijë sapo ka përfunduar. Cilat ishin pritshmëritë e Federatës Shqiptare të Notit?

– Ne mendojmë se u bë një garë cilësore, që solli rekorde, ndërsa të gjithë fëmijët treguan përgatitjet e tyre të bëra nëpër skuadra. Nëse në Kupën Mbarëkombëtare në Durrës kishim 15 rekorde, këtu u shënuan dhe më shumë dhe kjo ishte gjëja më e mirë e këtij kampionati. Besoj dhe shpresoj se të gjithë kanë mbetur të kënaqur.

– 145 fëmijë të ndarë në tre kategori moshe, që në fakt kanë ardhur nga dhjetë ekipe. Është rritur masiviteti në sportin e notit?

– Në fakt në Kupën Mbarëkombëtare, e cila u zhvillua në Durrës pak kohë më parë, ishin mbi 300 fëmijë. Por dhe 145 fëmijë sot, ndërsa të gjithë janë dhe në kohë pushimesh, tregon se të gjithë e duan notin. Prindërit kanë kuptuar se ky është sport i mirë. Është sport që nuk të dëmton dhe nuk ka trauma sportive, përkundrazi të ndihmon në shëndet. Ndaj masiviteti jo vetëm në këtë aktivitet, por dhe në vazhdim, do të vijë duke u rritur.

– Pas një pandemie të gjatë Covid-19, a i është kthyer normalitetit noti?

– E vërteta është se ka qenë një kohë me shumë oshilacione. Me stërvitje që herë bëheshin e herë nuk bëheshin. Tanimë besoj se gjithçka i është kthyer normalitetit, jo vetëm në stërvitje, por dhe në gara. E siç e shihni jemi përpara faktit që jemi duke e zbatuar me përpikmëri kalendarin e aktiviteteve kombëtare. Kjo nuk është pak.

– Së fundi, pas një jave kampionati kombëtar i të rriturve. A do të jenë pjesë e këtij kampionati olimpistët Kledi Kadiu dhe Nikol Merizaj?

– Besoj se po. Ata janë përgatitur dhe kanë marrë dhe mbështetjen e duhur nga Komiteti Olimpik Kombëtar Shqiptar për t’u stërvitur në vendet ku ishin. Pra në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe Greqi. Dhe tanimë, kanë mundësinë të tregojnë veten e tyre në kampionatin kombëtar, kjo përpara se të shkojnë në “Tokio 2020”.

“Stela”, Kampionia absolute e fëmijëve

Si për femra, ashtu dhe për meshkuj dominon skuadra e kryetrajnerit Sadik Mema. Dallohet “Tirana”, ndërsa thyhen 8 rekorde kombëtare

“Stela” është kampionia absolute e fëmijëve. 557 pikë për femra dhe 591 për meshkuj, ndërsa kryetrajneri i kësaj skuadre, Sadik Mema, përsëri nuk duket fort i kënaqur. “Kishim mangësi – thotë Mema – sepse një pjesë e fëmijëve, edhe pse i kemi regjistruar, ishin me pushime. Është i njëjti fenomen si në qershor, kur një pjesë të mirë e kishim me provime. Edhe numri i pjesëmarrësve nuk ishte i madh, sepse 145 fëmijë, të paktën për mua, është pak. Sigurisht që dolëm kampionë dhe kjo është meritë e të gjithëve. Kaltra Meça dhe Niklas Hoxha ishin notarët më të mirë. Mundet dhe Patrik Kusi, por në përgjithësi mirë”. Dhe pas një jave kemi kampionatin kombëtar të të rriturve. “Nuk është se mund të bëjmë më shumë, sepse përsëri do t’i kemi me pushime. Megjithatë, shpresojmë të jemi përsëri me trofe”.

“Tirana” e rekordeve

Ndërkohë janë regjistruar 5 rekorde kombëtare, që në fakt i përkasin notareve të “Tiranës”. Kështu, Julia Xhako është rekordmene në kategorinë B, apo 11-12 vjeç në 50 metra stil i lirë, me kohën 29″40 dhe në 100 metra stil i lirë, me kohën 1’05″31. Tre rekordet e tjera i përkasin stafetave. Kështu në 4×50 metra stil i lirë, “Tirana” ka fiksuar kohën e re 2’12″22. Më pas në 4×100 metra stil i lirë, “Tirana” përsëri jep kohën e re 5’04″00 dhe në 4×50 metra miks, “Tirana” fikson rekordin e ri, me 2’30″19. “Pesë rekorde kanë ardhur vetëm nga “Tirana” – thotë kryetrajneri i bardhebluve, Arjan Fetishaj – Kemi bërë gjithçka mirë dhe jemi të kënaqur me të gjithë performancën e skuadrës. Përsa i përket kampionatit të të rriturve, ka të tjerë më të fortë se ne, por gjithsesi, ne jemi “Tirana”.

Rezultatet Teknike të Kampionatit Kombëtar të Fëmijëve

Kategoria A

Femra

50 m stil i lirë                 Kaltra Meça (Stela)                 31″43

100 m stil i lirë               Kaltra Meça (Stela)                 1’07″31

200 m stil i lirë               Kaltra Meça (Stela)                 2’22″21

400 m stil i lirë               Kaltra Meça (Stela)                 4’46″54

800 m stil i lirë               Erla Kregjoni (Stela)                11’13″53

50 m bretkosë                Julka Gjilo (Tirana)                 42″30

100 m bretkosë              Julka Gjilo (Tirana)                 1’33″68

200 m bretkosë              Julka Gjilo (Tirana)                 3’26″31

50 m shpinë                   Julka Gjilo (Tirana)                 42″43

100 m shpinë                 Ana Goxhaj (Stela)                  1’28″26

200 m shpinë                 Isis Ruçi (Tirana)                     3’08″29

50 m delfin                    Ana Goxhaj (Stela)                  42″31

100 m delfin                  Ami Fetishaj (Tirana)              1’24″25

200 m delfin                  Ami Fetishaj (Tirana)              3’08″95

200 m katërnotim          Ami Fetishaj (Tirana)              2’59″78

400 m katërnotim          Ami Fetishaj (Tirana)              6’30″59

4×50 m stil i lirë             Vllaznia                                   2’21″56

4×100 m stil i lirë           Stela                                        5’15″63

4×200 m stil i lirë           Stela                                        10’11″59

4×50 m miks                  Tirana                                      2’35″04

4×100 m miks                Tirana                                      6’47″60

Si ekip: Stela- 170 pikë

Sportistja më e mirë:  Kaltra Meça (Stela) 1061 pikë

Meshkuj

50 m stil i lirë                 Dastin Topi (Tirana)               28″69

100 m stil i lirë               Dastin Topi (Tirana)               1’02″72

200 m stil i lirë               Dastin Topi (Tirana)               2’17″00

400 m stil i lirë               Dastin Topi (Tirana)               4’59″21

800 m stil i lirë               Ediljano Huna (Butrinti)         10’36″25

1500 m stil i lirë             Ediljano Huna (Butrinti)          20’31″75

50 m bretkosë                Klerenc Vora (Teuta)               37″22

100 m bretkosë              Klerenc Vora (Teuta)               1’22″75

200 m bretkosë              Klerenc Vora (Teuta)               3’01″36

50 m shpinë                   Alex Beqiri (Teuta)                  36″44

100 m shpinë                 Patrik Kusi (Tirana)                1’13″70

200 m shpinë                 Patrik Kusi (Tirana)                2’41″18

50 m delfin                    Niklas Hoxha (Stela)               29″59

100 m delfin                  Niklas Hoxha (Stela)               1’07″22

200 m delfin                  Niklas Hoxha (Stela)               2’37″94

200 m katërnotim          Niklas Hoxha (Stela)               2’34″09

4×50 m stil i lirë             Tirana                                      2’02″12

4×100 m stil i lirë           Tirana                                      4’34″09

4×200 m stil i lirë           Tirana                                      10’01″53

4×50 m miks                  Tirana                                      2’18″32

4×100 m miks                Tirana                                      5’12″68

Si ekip: Tirana 227 pikë

Sportistët më të mirë: Dastin Topi (Tirana), Niklas Hoxha (Stela) 831 pikë fina

Kategoria B

Femra

50 m stil i lirë                 Julia Xhako (Tirana)               29″40

100 m stil i lirë               Julia Xhako (Tirana)               1’05″31

200 m stil i lirë               Liana Muka (Stela)                  2’23″97

400 m stil i lirë               Liana Muka (Stela)                  5’04″00

50 m bretkosë                Lea Haçi (Tirana)                    45″31

100 m bretkosë              Lea Haçi (Tirana)                    1’40″32

50 m shpinë                   Shirli Ziso (Tirana)                  38″53

100 m shpinë                 Shirli Ziso (Tirana)                  1’28″28

200 m shpinë                 Shirli Ziso (Tirana)                  3’17″28

50 m delfin                     Julia Xhako (Tirana)               32″38

100 m delfin                   Julia Xhako (Tirana)               1’14″97

200 m delfin                  Lea Haçi (Tirana)                    3’33″75

200 m katërnotim          Lea Haçi (Tirana)                    3’03″94

4×50 m stil i lirë             Tirana                                      2’12″22

4×100 m stil i lirë           Tirana                                      5’04″00

4×200 m stil i lirë           Tirana                                      11’11″00

4×50 m miks                  Tirana                                      2’30″19

4×100 m miks                Tirana                                      5’50″44

Si ekip: Stela 207 pikë

Sportistja më e mirë: Julia Xhako (Tirana) 1018 pikë fina

Meshkuj

50 m stil i lirë                 Lajdi Allaraj (Partizani)           30″68

100 m stil i lirë               Aldin Loshi (Vllaznia)             1’08″10

200 m stil i lirë               Almar Nako (Stela)                 2’40″10

400 m stil i lirë               Regis Ostrosi (Stela)                5’46″47

800 m stil i lirë               Almar Nako (Stela)                 11’52″60

50 m bretkosë                Lajdi Allaraj (Partizani)           41″75

100 m bretkosë              Leonel Mesi (Tirana)               1’37″16

200 m bretkosë              Leonel Mesi (Tirana)               3’26″82

50 m shpinë                   Lajdi Allaraj (Partizani)           36″93

100 m shpinë                 Lajdi Allaraj (Partizani)           1’20″35

200 m shpinë                 Samuel Bazhdari (Vllaznia)     2’59″20

50 m delfin                     Juri Kapoli (Tirana)                33″20

100 m delfin                   Juri Kapoli (Tirana)                1’18″28

200 m delfin                  Raid Baraku (Tirana)              3’22″63

200 m katërnotim          Regis Ostrosi (Tirana)             3’03″00

4×50 m stil i lirë             Stela                                        2’18″13

4×100 m stil i lirë           Stela                                        5’17″30

4×200 m stil i lirë           Butrinti                                    10’50″66

4×50 m miks                  Stela                                        2’38″03

4×100 m miks                Stela                                        5’59″07

Si ekip: Stela 214 pikë

Sportisti më i mirë: Ajdin Loshi (Vllaznia) 641 pikë fina

Kategoria C

Femra

50 m stil i lirë                 Briselda Llazari (Vllaznia)       34″22

100 m stil i lirë               Briselda Llazari (Vllaznia)       1’16″34

200 m stil i lirë               Briselda Llazari (Vllaznia)       2’51″53

50 m bretkosë                Luna Djarmati (Stela)              53″81

100 m bretkosë              Ambla Bardhoshi (Stela)                  2’22″53

50 m shpinë                   Luna Djarmati (Stela)              41″81

100 m shpinë                 Luna Djarmati (Stela)              1’32″03

200 m shpinë                 Luna Djarmati (Stela)              3’22″09

50 m delfin                     Briselda Llazari (Vllaznia)       40″44

4×50 m stil i lirë             Stela                                        3’00″90

4×100 m stil i lirë           Stela                                        6’54″03

4×200 m stil i lirë           Stela                                        15’01″12

4×50 m miks                  Stela                                        3’29″25

4×100 m miks                Stela                                        7’45″87

Si ekip: Stela 205 pikë

Sportistja më e mirë: Briselda Llazari (Vllaznia) 597 pikë fina

Meshkuj

50 m stil i lirë                 Arbër Hysaj (Vllaznia)            34″31

100 m stil i lirë               Devi Shtaro (Teuta)                 1’17″16

200 m stil i lirë               Arbër Hysaj (Vllaznia)            2’52″06

400 m stil i lirë               Devi Shtaro (Teuta)                 6’00″09

50 m bretkosë                Albi Deda (Stela)                     46″97

100 m bretkosë              Albi Deda (Stela)                     1’50″00

200 m bretkosë              Albi Deda (Stela)                     3’46″60

50 m shpinë                   Arbër Hysaj (Vllaznia)            42″35

100 m shpinë                 Riad Lala (Stela)                      1’39″47

200 m shpinë                 Riad Lala (Stela)                      3’36″07

50 m delfin                     Arbër Hysaj (Vllaznia)            38″57

100 m delfin                   Elio Skënderi (Vllaznia)          1’57″16

200 m katërnotim          Albi Doda (Stela)                    3’33″73

4×50 m stil i lirë             Stela                                        2’45″34

4×100 m stil i lirë           Stela                                        5’59″40

4×200 m stil i lirë           Stela                                        13’32″16

4×50 m miks                  Stela                                        3’21″02

4×100 m miks                Stela                                        7’27″56

Si ekip: Stela 256 pikë

Sportisti më i mirë: Devi Shtaro (Teuta) 433 pikë