Ilir Ikonomi: Në Stenton, vendlindja e Presidentit Wilson

558
Sigal

Në Stenton, vendlindja e Presidentit Wilson

Nga Ilir Ikonomi

 

Në qytetin Stenton (Staunton) të Virxhinias, banorët do të kenë më shumë raste për t’u njohur me shqiptarët dhe trashëgiminë e tyre historike dhe kulturore. Qyteti ka vendosur lidhje me komunën e Çairit në Shkup, me të cilën ka shkëmbyer vizita. Qyteti Stenton shtrihet në një zonë rurale, rreth 250 kilometra në jugperëndim të Uashingtonit. E veçanta e tij është se këtu ka lindur presidenti i 28 i Amerikës, Woodrow Wilson. Banorët janë krenarë. Ilir Ikonomi i Zërit të Amerikës ishte këto ditë në Stenton ku bisedoi me disa personalitete të qytetit.“Ndonjëherë ne e marrim për diçka të natyrshme që jetojmë në vendlindjen e Wilsonit dhe ndoshta nuk na bën shumë përshtypje, por ndonjëherë harrojmë se çfarë personalitet i fuqishëm ka qenë Wilsoni dhe sa gjëra të mëdha bëri. Ai ishte njeri dhe çdo njeri bën gabime. Nuk them se ishte i përsosur. Por fakti që ishte në gjendje ta ruante Shqipërinë si shtet dhe ndoshta të garantonte ekzistencën e popullit të saj, kjo është diçka e mrekullueshme që e nderon,” thotë Carolyn Dull, Kryetare e Bashkisë. Ne e takuam kryebashkiaken Dull gjatë një prezantimi, ku ajo foli për lidhjen që qyteti ka vendosur me Çairin, një ndër 10 komunat e Shkupit.

Banorët u mblodhën në Bibliotekën dhe Muzeun Woodrow Wilson

Në qershor të vitit të kaluar, një delegacion me përfaqësues nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut erdhën këtu për vizitë. Para vizitës, ata kishin shprehur dëshirën për një binjakëzim mes qytetit Staunton dhe Çairit. “Kryetari i Bashkisë së Çairit, Visar Ganiu, më dërgoi një letër, ku më pyeste nëse ne ishim të interesuar për të bërë një binjakëzim jo-zyrtar, sepse ne jemi vendlindja e Woodrow Wilsonit ndërsa Çairi është vendlindja e Nënë Terezës, që të dy fitues të Çmimit Nobel,” thotë zonja Dull.  Në nëntor, kryebashkiakja Dull dhe të tjerë nga qyteti Stenton, shkuan në Çair, ku u bë përurimi i një busti të presidentit Wilson. Robin von Seldeneck është drejtore ekzekutive e Bibliotekës Presidenciale dhe Muzeut Woodrow Wilson. Me profesion historiane, ajo ishte pjesë e delegacionit që vizitoi Çairin. “Nga përvoja ime si historiane e dija që Wilsoni kishte shpëtuar Shqipërinë, por ishte ndryshe ta dije këtë si teori dhe ndryshe pasi takova shqiptarët dhe ta kuptoja me zemër ndryshimin që ai solli,” thotë zonja von Seldeneck. Kryebashkiakja Dull tha se i bëri shumë përshtypje rrëfimi se si Presidenti Wilson kishte shpëtuar Shqipërinë: “Ne dëgjuam për këtë në qershor të vitit të kaluar, kur ata erdhën këtu. Unë nuk e kisha ditur.”  Ky portret i Presidentit Wilson është punuar në mëndafsh nga shkodrani Guri Duro në vitin 1918 dhe i është dhuruar më vonë muzeut nga një çift amerikan që e kishte blerë në një ankand. “Vura re se secili në delegacionin e tyre, kur kalonte përpara portretit të Wilsonit, përulej me respekt. Deri në atë kohë nuk e njihja këtë histori.” Dëshira që njerëzit në Stenton të dinë më shumë për shqiptarët, historinë dhe kulturën e tyre i mblodhi këta banorë në sallën e muzeut. “Krijimi i lidhjes së përbashkët është një rast i shkëlqyer që dy komunitetet të mësojnë nga njëri-tjetri. Kjo është lidhja mes dy fituesve të Çmimit Nobel, prandaj jemi shumë të gëzuar për këtë marrëdhënie të re. Ne i falënderojmë për mikpritjen,” Julie Jones eksperte e granteve për muzeun

Qyteti shpreson ta zhvillojë më tej lidhjen me Çairin

“Mendoj se ishte një ide e shkëlqyer. Jam e gëzuar dhe shpresoj se do të arrijmë të organizojmë vizita te njëri-tjetri dhe ndoshta shkëmbime studentësh. Njerëzit që takova ishin të gjithë të mrekullueshëm,” thotë zonja Dull. Sipas zonjës Robin von Seldeneck, “çelësi i kësaj miqësie është dëshira për paqe mes njerëzve. Nëse ndjekim fjalët e Woodrow Wilsonit dhe i zgjasim të tjerëve dorën e miqësisë, bota bëhet një vend shumë më i mirë. Fakti që mësojmë për kultura të ndryshme mund të na ndihmojë të kuptojmë njerëzit. Ne mësojmë në fakt se sa të ngjashëm jemi, më shumë sesa ndryshime kemi.” Zonja Seldeneck thotë se kur muzeu të riorganizohet, marrëdhënieve të Presidentit Wilson me Shqipërinë dhe shqiptarët do t’i kushtohet një seksion i veçantë.