Ja cilat janë ngjarjet kryesore të 15 majit

492

Sot data shënon 15 maj. Më poshtë do ju njohim me ngjarjet kryesore, cilat figura publike kanë lindur dhe kanë vdekur në këtë datë.

Ngjarje

1525 – Beteja e Frankenhausenit mbyll Luftën e Peasantit.

1567 – Mbretëresha Skoceze Mary (anglisht Mary Queen of Scots) martohet me James Hepburn, Earl of Bothwell, burrin e saj të tretë.

1602 – Bartholomew Gosnold bëhet evropiani i parë që sheh Kepin e Zotit.

1701 – Lufta e suksesionit Spanjoll fillon.

1718 – James Puckle, një avokat nga Londra, shpik automatikun e parë.

1756 – Lufta e Shtatë Vjetëve fillon kur Anglia shpall luftë mbi Francën.

1776 – Revolucioni Amerikan: Konventa e Virgjinias i propozon delegacionit të Kongresit kontinental që të propozoj një Rezolutë për pavarësi nga Britania e madhe, duke i hapur rrugën kështu deklarimit të pavarësisë.

1926 – fillon programin Radio Zagrebi, radioja e parë në Kroaci

1956 – fillon programin Televizioni kroat,

Lindje

1859 – Pierre Curie, fizikan dhe kimist françez

1890 – Sali Nivica, patriot, publicist, Nderi i Kombit

1916 – Fadil Hoxha, politikan shqiptar nga Kosova

1921 – Guri Madhi, piktor shqiptarë

1922 – Adil Çarçani, politikan shqiptarë, ish kryeministër i Shqipërisë

1931 – Pavlina Nika, këngëtare shqiptarë

1937 – Madeleine Albright, politikane amerikane

1940 – Ruzhdi Pllana, gjeograf shqiptarë

1948 – Brian Eno, muzicient

1964 – Sul Demollari, futbollist shqiptarë

1982 – Layal Abboud, këngëtare libaneze e muzikës pop

2000 – Dea Balaj, moderatore dhe gazetare për fëmijë

Vdekje

1886 – Emily Dickinson, shkrimtare amerikane

2010 – Muharrem Berisha, matematikan, akademik dhe profesor shqiptar (l. 1942)

Festa dhe përvjetore

Dita Ndërkombëtare e Familjes