A do ta humbasim vendin e punës në këtë periudhë depresioni?

498
Sigal

Të premten, Departamenti i Punës në SHBA njoftoi se vetëm në muajin prill mbi 20.5 milion amerikanë humbën vendin punës, duke e çuar shkallën e papunësisë në 14.7 %, nivel ky i paarritur që nga Depresioni i Madh.

Për të siguruar një rimëkëmbje gjithëpërfshirëse dhe një të ardhme më elastike, Kongresi duhet të miratojë një garanci federale të punës: një opsion publik për një punë me pagë që të jetë mjaftushëm për jetesë. Kjo nuk është ide e re. Akti Humphrey-Hawkins – i prezantuar në vitet 1970 nga senatori Hubert Humphrey, – propozoi garanci për punësimin. Projekt-ligji fillestarë u lejonte qytetarëve të padisnin qeverinë nëse nuk mund të gjenin punë. Në vitin 2018, tre senatorë demokratë – Kirsten Gillibrand i New York, Cory Booker i New Jersey dhe Bernie Sanders i Vermont – e miratuan idenë.

Koronavirusi ekspozon ndjeshmërinë ekstreme të një sistemi që prodhon në mënyrë aktive pabarazi. Një garanci pune është një zgjidhje e fuqishme që nuk do të adresonte vetëm nevojat urgjente, por gjithashtu do të drejtonte ekonominë tonë drejt drejtësisë racore dhe ekonomike.

Siç përshkroi Pavlina Tcherneva, një ekonomiste në Kolegjin Bard, disa nga këto punët e garantuara mund të jenë në përgatitjen dhe monitorim e katastrofave. Ne mund të punësojmë punëtorë që të kryejnë testime, monitorimin dhe gjurmimin e kontakteve me bazë në bashkësi, të nevojshme për të parandaluar virusin dhe të rihapim ekonominë.

Duke siguruar që të gjithë të mund të kenë jo vetëm një vend pune, por një punë të mirë me paga dinjitoze, kujdes shëndetësor, kushte të sigurta pune dhe të drejta të plota të punëtorëve.

Një version i azhurnuar i vizionit të Roosevelt do të rrisë fuqinë e tregtisë dhe të zgjerojë rrjetin e sigurimeve shoqërore për të gjithë punëtorët. Me punësimin e punëtorëve në fillim të një rënie, do të funksiononte si një garanci e përhershme e punës  dhe stabilizues automatik, duke ruajtur shpenzimet e konsumatorit dhe duke na mbrojtur nga recesionet – duke e bërë ekonominë tonë më elastike, si dhe më gjithëpërfshirëse.

Vitin e kaluar, askush nuk do të parashikonte që një pandemi globale të na çonte në prag të kolapsit ekonomik. Por ne mund të parashikojmë me siguri se Covid-19 nuk do të jetë tronditja jonë e fundit ekonomike…