Vetmia e mbretëreshës Elizabeta pas vdekjes së bashkëshortit. Çfarë e pret tani?

83
Queen Elizabeth II and the Duke of Edinburgh pictured 1/6/2020 in the quadrangle of Windsor Castle ahead of his 99th birthday on Wednesday. (Photo by Steve Parsons/PA Images via Getty Images)
Sigal

Për mbretëreshën, burri i saj ishte personi i vetëm me të cilin ajo mund të arratisej. Të shkëputur nga bota, Elizabeta dhe Filip mund të mbështeteshin te njëri-tjetri. Por çfarë do të ndodhë tani?

Nga Luigi Ippolito – Corriere della Sera

Kurora dhe vajtimi: Pesha që Elizabeta mban në këto orë duket pothuajse e padurueshme. Sepse nëse sovrania ngrihet mbi njerëzit e zakonshëm, në të njëjtën kohë ajo i është dorëzuar një vetmie të pashmangshme: tek ajo ngelet monarkia, mishërohet autoriteti hyjnor, të gjithë të tjerët janë satelitë që rrotullohen rreth këtij dielli. Është një rol që nuk njeh ndarje: por gjatë gjithë këtyre viteve, vetmia e mbretëreshës është zbutur nga prania e Filipit, për 73 vjet në krah të saj. Princi i sapovdekur nuk ishte thjesht një burrë, ai ishte një mik, një i besuar, i vetmi person me të cilin Elizabeta mund të arratisej, kishte vënë mantelin e tij. “Shkëmbi im”, e pati cilësuar ajo. Dhe këto ditë mbretëresha duhet të duket për shumë si personi më i vetmuar në këtë botë.

Gjithashtu sepse vitin e kaluar i kemi parë ata të ribashkuar, siç nuk kishte ndodhur për ca kohë. Që kur Filip doli në pension tre vjet më parë, ata kishin bërë jetë thelbësisht të ndara: ai kishte dalë në pension në pronën e Sandrigham, dhe ai e ndante kohën e tij midis pikturës dhe shëtitjeve me karrocë; ajo mbeti e zënë me rutinën mbretërore, midis Pallatit Buckingham dhe Windsor. Por shpërthimi i pandemisë i bashkoi ata përsëri, të izoluar në Kalanë Windsor: kështu, në muajt e fundit, ata kishin gjetur afërsinë dhe harmoninë e ditëve të shkuara. Të shkëputur nga bota, Elizabeta dhe Filipi mund të mbështeteshin te njëri-tjetri.

Tani mbretëreshës nuk i ka mbetur askush për t’u mbështetur. Dhe kjo është arsyeja pse familja dhe oborri mbretëror po mblidhen rreth saj: dje në mëngjes i pari që mbërriti për ta vizituar ishte Princi Endrju, djali i saj i preferuar. Por mund të imagjinohet se ai do të detyrohet të qëndrojë mënjanë, duke qenë se ai tani është i lidhur me disa skandale. Më pas, mbërriti djali i vogël Eduard, i shoqëruar nga gruaja e tij Sofie. Dhe është ajo, Kontesha e Wessex, e cila në kohët e fundit është bërë shpatulla mbi të cilën mund të mbështetet mbretëresha.

Pastaj janë anëtarët më të besuar të stafit, duke filluar me shërbyeset. Por një rol të veçantë luan asistentja e saj personale, Angela Kelly, gruaja që e vesh çdo mëngjes: një person me origjinë jo mbretërore, ka punuar së bashku me sovranen për gati 30 vjet dhe ka fituar besimin e saj të plotë. Pastaj është Paul Whybrew, i cili gjithashtu ishte shfaqur së bashku me mbretëreshën me James Bond për hapjen e Olimpiadës 2012.

“Flluska” që mbështeti Elizabetën gjatë pandemisë është ende atje. Por asgjë nuk është në të vërtetë si më parë. Dhe për këtë arsye, edhe nëse ajo vazhdon të kalojë shumë kohë në Windsor, ka të ngjarë që sovrania të pensionohet për një pjesë të vitit në Kalanë Balmoral, në Skoci: pikërisht atje Mbretëresha Viktoria e kishte mbyllur veten, në 1862, pas vdekjes së burrit, Princit të dashur Albert, i cili duket se ka një afërsi me Filipin. Dhe Elizabeta gjithashtu e do atë strehë të largët shumë të dashur.

Edhe pse Elizabeta nuk ka gjasa të zhduket nga sytë, siç bëri Viktoria. Sot si kurrë më parë, monarkia duhet parë që të besohet, për të mbajtur aurën e saj. Dhe kështu do të shohim mbretëreshën të rishfaqet së shpejti: por me zemrën e saj të ngarkuar nga një peshë e papërshkrueshme.