Vlerat ushqyese të fikut të detit

475
Fiku i detit është një bimë frutore tradicionale me emrin botanik Opuntiaficus-indica që i përket familjes së kaktusit.

Fiku i detit që të huajt e njohin si “dardha me gjemba” është edhe frut, edhe perime. Gjethet e gjelbra e të mëdha që përdoren në gatime, për shkak të përmbajtjes së ulët të kalorive konsiderohen si perime. Ndërkohë që kokrrat që çel bima konsiderohen fruta.

I gjithë fiku është i pasur me shumë vlera ushqimore. Në Shqipëri, fiku i detit është rritur kryesisht në gjendje të egër, por gjithashtu kultivohet sidomos në zonat me diell dhe ngohtësi të vendit.

Përfitimet që sjell fruti për shëndetin e njeriut:
1. Lufton inflamacionin
2. Fuqizon sistemin imunitar
3. Është i pasur me antioksidantë
4. Lufton kolesterolin
5. Lufton diabetin
6. Përmirëson tretjen
7. Është i pasur me minerale dhe vitamina
8. Ushqim me pak kalori
9. Ndihmon në trajtimin e sëmundjeve të prostatës
10. Mbrojnë neuronet