Rekomandimet e reja se çfarë duhet të hani për të mbajtur zemrën tuaj të shëndetshme

209
Sigal

Për dekada të tëra, Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) ka hapur rrugën për t’i ndihmuar njerëzit të menaxhojnë shëndetin e tyre kardiovaskular, duke përfshirë rekomandimet se çfarë duhet të hanë dhe sa ushtrime duhet të bëjnë.

Megjithatë, duke u mbështetur në punën e tyre të mëparshme, AHA së fundmi lëshoi ​​një seri të përditësuar udhëzimesh dietike për shëndetin e zemrës – dhe ato ia vlen t’i shikoni!

AHA zbuloi udhëzimet e saj të reja në edicionin e Nëntorit 2021 të Qarkullimit me shpresën për të ofruar më shumë qartësi dietike dhe fleksibilitet se si duhet të hanë njerëzit në jetën e përditshme. Por në vend që të theksohen ushqimet hiper-specifike të nevojshme për të mbajtur një zemër të shëndetshme, dokumenti fokusohet në mënyrë më holistike në zgjedhjet e stilit të jetesës.

Dhjetë rekomandimet kryesore të AHA janë:

Rregulloni marrjen dhe shpenzimin e energjisë për të arritur dhe mbajtur një peshë trupore të shëndetshme.

Hani shumë dhe një shumëllojshmëri frutash dhe perimesh.

Zgjidhni ushqime dhe produkte me drithëra të plota.

Zgjidhni burime të shëndetshme proteinash (kryesisht bimë; konsumim i rregullt i peshkut dhe ushqimeve të detit; produkte qumështi me pak yndyrë ose pa yndyrë)

Përdorni vajra bimorë të lëngshëm në vend të vajrave tropikale dhe yndyrave pjesërisht të hidrogjenizuara.

Zgjidhni ushqime të përpunuara minimalisht në vend të ushqimeve shumë të përpunuara.

Minimizoni marrjen e pijeve dhe ushqimeve me sheqer të shtuar.

Zgjidhni dhe përgatitni ushqime me pak ose aspak kripë.

Nëse nuk pini alkool, mos filloni; nëse vendosni të pini alkool , kufizoni konsumin.

Përmbajuni këtij udhëzimi pavarësisht se ku përgatitet ose konsumohet ushqimi.

Pse t’i mbani këto udhëzime kaq të gjera? Sipas Alice Lichtenstein, kryetare e grupit të punës së ekspertëve të AHA-së, qëllimi i tij është të “theksojë rëndësinë e modeleve dietike përtej ushqimeve individuale ose lëndëve ushqyese, të nënvizojë rolin kritik të fillimit të zakoneve dietike të shëndetshme për zemrën në fillim të jetës, dheparaqesin tipare të përbashkëta të modeleve dietike që promovojnë shëndetin kardiometabolik.