Keni trigliceride të larta në gjak, ja ushqimet e lejuara

6220

Yndyrat e tepërta në gjak janë rrezik i madh për sëmundjet koronare. Ja sa duhet të jetë vlera e tyre normale

Pjesët përbërëse të yndyrave në gjak quhen trigliceride dhe janë një burim i rëndësishëm energjie për organizmin e njeriut. Por, nëse ato janë mbi vlerat e lejuara, bëhen shkaktare për shfaqjen e disa patologjive, p.sh sëmundjet koronare dhe arteriosklerozave. Vlera normale e triglicerideve është në kufijtë 150 mg/decilitër, por kufijtë që mund të tolerohet, shkojnë deri në 199 mg/ decilitër. Mbi këtë vlerë ato konsiderohen të larta dhe shfaqin një sërë problemesh. Kështu, niveli i lartë i triglicerideve, i shoqëruar me atë të kolesterolit në gjak, quhet dislipidemi, që është një nga shkaktarët kryesorë të shfaqjes së kardiopative dhe të enëve të gjakut. Ndër shkaktarët kryesorë të rritjes së nivelit të yndyrave në gjak është mënyra e ushqyerjes, një dietë e pasur kryesisht me yndyra shtazore, sidomos me mishin e bagëtive të imëta. Por, edhe mbipesha…

Për më tepër lexoni në gazetën Telegraf