Ja si i shkatërron diabeti dhëmbët tuaj

23
Sigal

Diabetes mellitus dhe sëmundjet paradontologjike. Ja cilët janë faktorët që shkaktojnë sëmundjen dhe si mjekohet

Sëmundjet paradontale janë njëra ndër shkaqet kryesore të humbjes së dhëmbëve si në moshën e hershme ashtu edhe në atë të shtyrë. Në etiologjinë (shkaqet) e kësaj sëmundjeje rol të veçantë kanë:

Faktorët lokalë

* Pllaku dental që shkakton inflamacione të gingives (mishit të dhëmbëve)

* Kariesi (prishja e strukturës së dhëmbit)

* Punimet joadekuate protetikore

Faktorët e përgjithshëm

* Çrregullimet në sistemin endokrin, posaçërisht sëmundja e diabetes mellitus.