Sigal

Nëse sikur shumica e njerëzve do të pini më shumë pije – do të hani edhe më shumë.

Ngrënia e çipsave apo e hamburgerit pas daljes në mbrëmje apo pak djathë me një gotë verë – të gjithë këto ndonjëherë i bëjmë.

Nëse mendoni pak, me siguri do të kuptoni që kur pini edhe më shumë hani.

 

Ginger Hultin, nutricioniste dhe zëdhënëse e Akademisë së Ushqimit dhe Nutricionizmit, ka shtuar që ekzistojnë dëshmi se si alkooli mund të ndikojë në hormonet që kanë të bëjnë me të ngopurit apo me ndjenjën e plotësimit.

Alkooli mund të pengojë efektet e hormonit të caktuar i cili zvogëlon apetitin, si edhe mund të nxisë punën e hormoneve të cilat kanë të bëjnë me ushqimin.

Ka edhe mekanizma të tjerë që ndikojnë.

Disa hulumtime tregojnë që alkooli mund të stimulojë qelizat nervore në tru të cilat rrisin apetitin.

Një gotë verë mund të ketë vetëm 120 deri 125 kalori, ndërkaq birra e lehtë madje edhe më pak, mirëpo koktejet me lëngje, pije të gazuara, me alkool dhe shurupe kanë vlera të mëdha kalorish.

Çfarë mund të bëni?

Pini bashkë me racione të balancuara: “Përfshini karbohidrate të plota, yndyra dhe albumina të shëndetshme, kështu që trupi juaj të jetë i ushqyer dhe i ngopur nga fillimi”, thotë Hultin për CNN-Në.

Mos hani ushqime të pashëndetshme: “Çipsi, ëmbëlsirat, picat dhe desertët e tjerë lehtë mund të ‘kapen’ nëse apetiti fillon të ngrihet derisa jeni duke pirë”.

Përmirësoni qasjen në opsionet e shëndetshme: Nëse dini që do të jeni para sprovës që të hani kur jeni duke pirë, merrni humus me perime të grira apo pemë.

Hidratizohuni: Nga alkooli shkaktohet dehidratizimi i organizmit, andaj pini gjithmonë një gotë ujë bashkë me pijen alkoolike. Kjo do të zvogëlojë futjen e kalorive në organizëm nëpërmjet alkoolit, mirëpo do t’ju “mbushë” dhe nuk do të jeni aq të uritur.