Dr. Ermal Likaj: Prolapsi mitral i valvulës së zemrës. Ja dy mundësitë e korrigjimit!

5498
Sigal

Ky çrregullim mund të shfaqet në çdo moshë, por është më i shpeshtë tek burrat mbi 50 vjeç

Kur ndodh prolepsi mitral?

-Prolapsi mitral ndodh kur, valvula e zemrës, e cila ndodhet midis veshores së majtë dhe barkushes së majtë, nuk mbyllet në mënyrë të përpiktë. Valvula prolabon lart në veshore, duke rezultuar disa herë në kthimin prapa të gjakut në veshoren e majtë (regurgitimi mitral). Tek shumica e njerëzve, prolapsi mitral është një gjendje, e cila nuk kërkon trajtim dhe nuk kërcënon jetën, por tek disa pacientë nevojitet kujdesi mjekësor.

Simptomat

Shumica e njerëzve me prolaps mitral nuk kanë asnjëherë shenja të dukshme dhe shumica e atyre që diagnostikohen me këtë çrregullim janë të befasuar kur mësojnë se, kanë një gjendje të tillë të zemrës. Shenjat e këtij çrregullimi shfaqen zakonisht kur gjaku kthehet prapa (regurgitimi mitral) dhe përfshijnë:

  • Ritmi i zemrës i shpejtë apo i çrregullt (aritmia)
  • Marrje mendsh
  • Vështirësi në frymëmarrje gjatë aktivitetit fizik apo në pozicionin shtrirë
  • Lodhje
  • Dhimbje gjoksi

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf