Ç ‘është talasemia dhe si ta parandalojmë atë

550
Sigal

Mbijetesa e talasemikëve është ë lidhur më transfuzimin periodik të gjakut. Një i sëmurë talasemik ka nevojë për rreth 50 dhurime në vit

Talasemitë janë një grup sëmundjesh trashëgimtarë të karakterizuara nga një defekt gjenetik i sintezës së hemoglobinës, që s’është tjetër veçse një proteinë ë rruazave të kuqë të gjakut. Një ose më shumë defekte në hallkat e këtij zinxhiri shkaktojnë lloje të ndryshme talasemie, në mënyrë të veçantë alfa-talasemitë dhe beta-talasemitë. Alfa-talasemitë gjendën më të përhapura në Afrikë, Azinë Jugore, Indi, vendet e lindjes, Kinën jugore dhe në ndonjë rast në vendet e Mesdheut.

Ekzistojnë tre grupe te beta-talasemisë:

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf