Peter Marko Tase: Enigma paszgjedhore e Shqipërisë

421
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Zgjedhjet parlamentare të 25 Prillit të mbajtura në vendin më të varfër të Evropës Juglindore, treguan edhe një herë sesa të brishta mund të bëhen institucionet demokratike kur është e pamundur të mbahen zgjedhje të lira dhe të drejta. Partia Socialiste e Shqipërisë nën udhëheqjen e Edi Ramës ka instaluar një regjim një-partiak shtetëror që po e çon vendin në drejtimin e gabuar.

Rritja e pushtetit të Ramës në politikat e brendshme ka qenë qëllimi kryesor i disa qarqeve evropiane në dëm të ndërtimit të institucioneve demokratike dhe transparencës. Ndërsa e gjithë kjo po ndodh, shqiptarët po përballen me një të ardhme të pasigurt dhe nivele të larta të varfërisë. Zgjedhjet parlamentare të 25 Prillit e kanë kthyer Shqipërinë në një regjim lindor autokratik të drejtuar nga një politikan që punon kundër parimeve demokratike mbi të cilat u themelua Bashkimi Evropian.

“Dy javë pas zgjedhjeve, sistemi gjyqësor i Shqipërisë nuk i ka kërkuar llogari partisë së Edi Ramës për parregullsitë zgjedhore. Reforma në Drejtësi e Shqipërisë, e vlerësuar nga diplomatët perëndimorë, ka gjeneruar një shtet ende jofunksional të ligjit”

E pyetur mbi zgjedhjet e fundit parlamentare, Elisabeth Rosenstock-Siller, Zëvendëse Drejtuese e Misionit të OSBE-së tha se: “Në zgjedhjet parlamentare të Shqipërisë, SHBA vërejti konstatimin e misionit vëzhgues të OSBE-së se partia në pushtet nxori përparësi të konsiderueshme nga detyra e saj, përfshirë përmes kontrollit të administratave lokale dhe keqpërdorimit të burimeve administrative. Ne gjithashtu vërejmë konstatimin e tyre se praktikat e përhapura të blerjes së votës mbetën një problem dhe ne përforcojmë shqetësimet mbi rrjedhjet e të dhënave personale të ndjeshme, duke përfshirë preferencat politike të votuesve.”

Dy javë pas zgjedhjeve, sistemi gjyqësor i Shqipërisë nuk i ka kërkuar llogari partisë së Edi Ramës për parregullsitë zgjedhore.

E ashtuquajtura reforma në drejtësi e Shqipërisë, e vlerësuar nga diplomatët perëndimorë, ka gjeneruar një shtet ende jofunksional të ligjit, me ligjin e zgjedhjeve që nuk plotëson standardet e BE-së, kufizimet e shtypit dhe rritjen e korrupsionit në të gjithë qeverinë.

Sipas avokatit për çështjet mbi demokracisë Martin Henze: “Në këtë kontekst, duhet të kujtojmë se ishte Kryeministri Rama që shkeli marrëveshjen e 5 qershorit 2020 mbi ligjin zgjedhor, e cila u arrit me mbështetjen e SH.B.A.-së dhe përfaqësuesit të BE-së këtu. Për këtë arsye zgjedhjet parlamentare 2021 u zhvilluan sipas ligjeve të brendshëm të administratës Rama, edhe kjo gjithashtu nuk është në përputhje me standarded  Evropiane.”

Këto veprime theksohen më tej nga keqtrajtimet e abuzimet elektorale dhe blerja e votave që ndodhën disa javë para zgjedhjeve parlamentare.

“Zëvendëse Drejtuese e Misionit të OSBE-së tha se: “Në zgjedhjet parlamentare të Shqipërisë, SHBA vërejti konstatimin e misionit vëzhgues të OSBE-së se partia në pushtet nxori përparësi të konsiderueshme nga detyra e saj”

Sot, Shqipëria është bërë një autokraci pa respekt për sundimin e ligjit, me nënshtrim dërrmues të pavarësisë së institucioneve dhe mungesë totale të ekuilibrit të pushteteve. Tirana ka një media të kontrolluar nga qeveria që i jep shërbimin e plotë Ramës, një njeriu që e ka shndërruar vendin e tij në prodhuesin më të madh të lëndëve narkotike në Evropë të kontrolluar nga krimi i organizuar rajonal.

Shteti shqiptar është kapur totalisht nga Edi Rama dhe vendet perëndimore nuk po arrijnë të kuptojnë që, një regjim autokratik në zemër të Evropës, është një burim trazirash dhe minon seriozisht institucionet demokratike në Ballkan dhe më gjerë.

Aktorët ndërkombëtarë nuk kanë arritur të kuptojnë që autokracia ka zënë rrënjë të forta në Tiranë, pavarësisht përpjekjeve të Presidentit Ilir Meta, i cili është garantuesi i vetëm i pavarësisë dhe një kryetar i vërtetë shteti që po lufton për të frenuar etjen e Ramës për kapjen e shtetit dhe sundimin e plotë.

Kapaciteti i vërtetë ekonomik dhe ai prodhues i Shqipërisë, si dhe mekanizmi i saj i brishtë i integrimit në BE, po vuajnë për shkak të regjimit autokratik të vendit të instaluar nga Edi Rama; shkatërrimi i institucioneve demokratike dhe sundimi i një shteti një-partiak janë një pengesë e madhe për të gjithë rajonin e Ballkanit.