Paolo Foresti: E rrezikshme kur injoranca mbizotëron mbi njohurinë

261
Sigal

/Gazeta TELEGRAF

Diplomati i njohur italian dhe ish-ambasador i këtij vendi në Shqipëri, Paolo Foresti, ka komentuar vendimin e Departamentit të Shtetit për ish-kryeministrin Sali Berisha. I pyetur nga gazetari Aleks Kapllaj, ai tha se real politika bëhet e rrezikshme kur injoranca mbizotëron mbi njohuritë.

PYETJE: Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken deklaroi ish-Kryeministrin dhe Presidentin e Shqipërisë Sali Berisha, ’non grata’ në SHBA, për arsye korrupsioni! Megjithatë, deri më tani nuk ka pasur asnjë denoncim dhe asnjë dënim në asnjë nivel gjykimi për të, si në Shqipëri ashtu edhe jashtë saj. Si e shihni ju një vendim të tillë?

Berisha ka 8 vjet që nuk ka asnjë funksion aktiv politik dhe ka një vit që nuk ka imunitet parlamentar, kështu është i lirë për t’u ndjekur dhe gjykuar. Çfarë baze juridike ndërkombëtare ka ky vendim?

PAOLO FORESTI: Nuk ka bazë ndërkombëtare, por një vendim autonom nga SHBA. Mbi çfarë baze, nuk e di! Për të qenë serioz dhe i besueshëm, shumë prej drejtuesve të sotëm institucionalë shqiptarë do të duhej të deklaroheshin, të paktën, të dyshuar për korrupsion. Do të doja të dija sa di Sekretari Blinken për Shqipërinë sot!? Real politika praktike (që bazohet më shumë mbi parimet praktike dhe interesat personale të momentit, sesa ato parimet universale morale e etike A.K) është veçanërisht e rrezikshme, kur injoranca mbizotëron mbi njohurinë.