McGonigal i kërkon gjykatës më shumë kohë, Uashington Times: Bëri takim sekret me Ramën

5
Sigal

 

Ai thuhet se ka bërë deklarata të rreme për të fshehur një pagesë prej 225 mijë dollarësh nga një ish-anëtar i shërbimit të inteligjencës së Shqipërisë dhe kreu një takim sekret me kryeministrin shqiptar, Edi Rama, ndërsa ishte ende në punë në FBI

Ish-zyrtari i lartë i FBI, Charles McGonigal i ka kërkuar më shumë kohë gjykatës federale në Uashington  për të arritur një marrëveshje dhe për të pranuar fajësinë, në lidhje me atë që njihet si “dosja shqiptare”, shkruan Vashington Times. “Ish-agjenti i diskredituar i FBI-së, i cili dikur ishte pjesë e hetimit për të ashtuquajturën marrëveshje Trump-Rusi, i ka kërkuar një gjykate federale në Uashington për më shumë kohë për të negociuar një marrëveshje për pranimin e fajësisë,” ,- thuhet në artikull. Sipas saj, ish-kreu i divizionit të kundërzbulimit të FBI-së në Nju Jork, paraqiti një kërkesë gjatë fundjavës duke hequr dorë nga e drejta e tij për një gjyq të shpejtë ‘për t’u thënë palëve kohë shtesë për të negociuar një zgjidhje të mundshme të këtij rasti’, përpara seancës gjyqësore të 21 shtatorit. Prokurorët nuk e kundërshtuan kërkesën e depozituar nga avokatët e McGonigal në gjykatë. McGonigal është figura e katërt e shquar e FBI-së nga hetimi i bashkëpunimit Trump-Rusi për t’u përballur me akuza penale ose për të qenë nën hetim. Ai u akuzua në padi të veçanta në Nju Jork dhe Uashington duke e akuzuar atë për pranimin e paligjshëm të pagesave për punën e tij me Oleg Deripaska, një oligark rus i sanksionuar. Muajin e kaluar, McGonigal pranoi fajësinë në Nju Jork për një akuzë të vetme për konspiracion për të pastruar paratë dhe për të shkelur Aktin Ndërkombëtar të Fuqive Ekonomike të Emergjencës për punën e tij për të nxjerrë zotin Deripaska nga lista e sanksioneve amerikane.

Ai është i detyruar ligjërisht që të raportojë në byro për kontaktet me zyrtarë të huaj. Në vend të kësaj ai fshehu lidhjet e tij dhe ndoqi marrëveshjet fitimprurëse të biznesit, që bien ndesh me punën e tij

Ai rrezikon deri në pesë vjet burg dhe është planifikuar të dënohet në Nju Jork më 14 dhjetor. Megjithëse McGonigal fillimisht kishte pranuar se nuk ishte fajtor për akuzat e Uashingtonit, paraqitjet e fundit gjyqësore sugjerojnë se ekipi i tij ligjor po punon me prokurorët federalë për të arritur një marrëveshje pranimi të fajit. “Aktakuza me nëntë pika e akuzon McGonigal për falsifikim të të dhënave dhe dokumenteve. Ai thuhet se ka bërë deklarata të rreme për të fshehur një pagesë prej 225 mijë dollarësh nga një ish-anëtar i shërbimit të inteligjencës së Shqipërisë dhe kreu një takim sekret me kryeministrin shqiptar, Edi Rama, ndërsa ishte ende në punë në FBI,” shkruan gazeta. “Ai është i detyruar ligjërisht që të raportojë në byro për kontaktet me zyrtarë të huaj. Në vend të kësaj ai fshehu lidhjet e tij dhe ndoqi marrëveshjet fitimprurëse të biznesit, që bien ndesh me punën e tij,” thanë prokurorët. Atij i kërkohej ligjërisht të raportonte kontaktin e tij me zyrtarë të huaj në byro. Në vend të kësaj, ai fshehu lidhjet e tij dhe ndoqi marrëveshje fitimprurëse biznesi që binin ndesh me punën e tij, thanë prokurorët. Z. Deripaska, një manjat rus alumini me lidhje me Presidentin Vladimir Putin, është hetuar nga zyrtarët e SHBA-së për pastrim parash, përgjim, kërcënime kundër rivalëve të biznesit, zhvatje dhe shantazh. Siç e thonë prokurorët, zyrtari i atëhershëm i FBI-së McGonigal dhe Sergey Shestakov, një përkthyes gjykate me qendër në Nju Jork, ranë dakord në vitin 2021 të hetojnë një nga rivalët e zotit Deripaska në këmbim të pagesave. Të dy të pandehurit akuzohen se kanë marrë pagesa nëpërmjet kompanive guackë dhe kanë falsifikuar nënshkrime për të mbajtur sekret pagesat e zotit Deripaska. McGonigal bëri të paktën 25,000 dollarë si hetues për firmën ligjore përpara se të punonte drejtpërdrejt për zotin Deripaska. Ai mori një pagesë fillestare prej 51,000 $ dhe pastaj pagesa prej 41,790 $ çdo muaj për tre muaj nga gushti 2021 deri në nëntor 2021, thuhet në padi.