Ja si e lexon Majlinda Bregu, deklaratën e Mogherinit

455
1. Ballkani Perëndimor nuk mund të qëndrojë përgjithmonë në listë-pritje për anëtarësim, për më tepër kur askush nuk di të thotë veç spekulatorëve, se kur do të ndodhë kjo.
2. Integrimi evropian nuk duhet të jetë skaji i fundmë në debatin për të ardhmen e Evropës. Do të ishte përgjegjësi e rëndë sot dhe mëkat historik nesër, nëse procesi i anëtarësimit të vendeve tona, do të shihet me sytë e zbehtë të bezdisë së tepërt siç shohim dikë që na lutet.
3. Status quo- ja dhe stabilotokracia garanton vetëm pasiguri për të ardhmen e Ballkanit Perëndimor dhe të Evropës si kontinent, duke e ekspozuar edhe më shumë rajonin ndaj froneve, flatrave dhe erërave që fryjnë nga stepat.
4. Rajoni dhe Shqipëria kanë nevojë të dëshpëruar për shpresë e shtet ligjor. Është JETIKE për një vend si Shqipëria ku opozita vërtitet si mullinjtë e erës; media kontrollohet e të vërtetën e takson si mall luksi; shoqëria civile mblidhet kruspull nga mospërfillja; drejtësia gulçon ngase është e pabesueshme, që negociatat për anëtarësim të çelen mbi bazën e një premisë të qartë: është i vetmi proces që do ketë lupën më të madhe se tepsia e zullumeve. Nuk ka moment tjetër Shqipëria më të mirë se sa për të nisur të përballet seriozisht dhe për tu skanuar deri në rrënjë për rropullitë të cilave asnjëherë s’ ju del për Zot kurrkush!
Po iku dhe ky shans, të na rrojë tepsia, timoni, buzagazet e gjëra dhe të trasha në fytyrat maska dhe hajt të mblidhemi të gjithë e të bëjmë fletërrufe si njerëz të panxënë, se pse Evropa reagon për krimet me vonesë dhe, pse portat e të ardhmes, hapen vetëm para Serbisë e Malit të Zi!
Sigal