Intervistë e eurodeputetes gjermane: Qëndrim i qartë gjerman ndaj “Ballkanit të Hapur” të Vuçiç – Rama

127
Sigal

Eurodeputetja Viola Von Cramon-Taubadel (të Gjelbërit/Gjermani) është nënkryetare e Delegacionit në Komitetin Parlamentar të Asociimit BE-Ukrainë, anëtare e Komisionit për Punë të Jashtme dhe anëtare e Delegacionit në Parlamentin e Stabilizim Asociimit BE-Serbi Komiteti.

Interviste dhene Euroactiv

Pyetje:
Idetë rajonale si ‘Ballkani i Hapur’ [i udhëhequr nga Beogradi] janë të mira apo të këqija?

Pergjigje:
Kjo është një iniciativë që nuk bazohet në parime, nuk bazohet në standarde dhe kritere dhe nëse ne ecim përpara me këtë, ne në fakt do të minonim procesin e anëtarësimit në BE të bazuar në merita. Kështu që nuk do ta mbështesja.

Pyetje:
Nga ky samit na mungonte mesazhi i qartë se Serbia duhet të përafrohet me politikën e jashtme të BE-së dhe sanksionet kundër Rusisë. Pse eshte ajo?

Pergiigje:
Ndoshta – dhe e kam dëgjuar gjithashtu nga shoqëria civile në Beograd kohët e fundit – ata nuk duan t’i shkëmbejnë sanksionet me parimet demokratike. Ata kishin shumë frikë se nëse i shtyni shumë fort sanksionet, duhet të hiqni dorë nga parimet demokratike – liria e medias, pluralizmi partiak e kështu me radhë. Kështu që nuk jam shumë i befasuar.

Argumenti i vërtetë duhet të jetë: ju nuk përputheni me politikën e jashtme, atëherë ne do të pezullojmë fondet. Por unë nuk kam dëgjuar askënd ta thotë këtë.