Integrimi, liderët e BE-së dhe të Rajonit do të mblidhen sot në Samitin e Brdos në Slloveni

154
Sigal

I organizuar nga presidenca sllovene e Këshillit në Brdo pri Kranju, samiti BE-Ballkan Perëndimor do të mbledhë udhëheqës nga shtetet anëtare të BE-së, si dhe gjashtë partnerët e Ballkanit Perëndimor, Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Serbia, Mali i Zi, Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Kosova.

Charles Michel, President i Këshillit Evropian, do të kryesojë samitin. Presidenti Michel dhe Ursula von der Leyen, Presidente e Komisionit Evropian, do të përfaqësojnë BE -në.

Samiti është pjesë e angazhimit strategjik të BE-së me Ballkanin Perëndimor, në përputhje me Axhendën Strategjike 2019-2024. Ai pason Samitin BE-Ballkan Perëndimor 2018 në Sofje dhe samitin 2020 BE-Ballkan Perëndimor në Zagreb, i cili u mbajt përmes video-konferencës.

Program samiti

Samiti do të përbëhet nga një sesion plenar i ndjekur nga një sesion vetëm i udhëheqësve.

Diskutimet do të përqendrohen në:

– riafirmimi i perspektivës evropiane të Ballkanit Perëndimor, i cili është me interes strategjik reciprok dhe mbetet një zgjedhje e përbashkët strategjike,

-zhvillimin e bashkëpunimit tonë dhe rimëkëmbjen socio-ekonomike të rajonit, në kontekstin e pandemisë në vazhdim Covid-19

-zbatimi i Planit Ekonomik dhe të Investimeve (EIP), i cili përcakton një paketë të konsiderueshme investimesh dhe do të gjenerojë rritje më të qëndrueshme, të gjelbër, dixhitale dhe të fokusuar tek njerëzit, duke përfituar rajonin dhe Evropën në tërësi

-intensifikimin e bashkëpunimit rajonal

-eksplorimi i bashkëpunimit të mëtejshëm në çështjet politike dhe të sigurisë me interes reciprok

Për sesionin plenar, drejtuesve do t’u bashkohen përfaqësues të Bankës Evropiane të Investimeve, Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, Bankës Botërore dhe Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal.

Në fund të takimit, udhëheqësit e BE pritet të miratojnë një deklaratë, me të cilën liderët e Ballkanit Perëndimor janë të ftuar të përafrohen.

Plani Ekonomik dhe i Investimeve (EIP) prej 30 miliardë eurosh

BE është partneri kryesor politik, ekonomik dhe tregtar i Ballkanit Perëndimor. Përmes EIP -së, BE -ja tani po siguron mbështetje të paparë financiare duke mobilizuar rreth 30 miliardë euro për rajonin gjatë shtatë viteve të ardhshme.

BE -ja do të sigurojë fonde me vlerë 9 miliardë euro përmes 10 sektorëve kryesore investuese.

Në këtë mënyrë EIP synon:

-nxisin rimëkëmbjen ekonomike afatgjatë

-përshpejtojë një tranzicion të gjelbër dhe dixhital

-mbështesin bashkëpunimin rajonal

-nxisin konvergjencën me BE -në

EIP gjithashtu do të ndihmojë në tërheqjen e investimeve publike dhe private, të mbështetura nga Facility e Garancisë në Ballkanin Perëndimor, i cili ka një potencial për të mobilizuar 20 miliardë euro.