Sipas ekspertit, kimikatet e çliruara nga djegia janë shumë rezistente dhe mund të qëndrojnë në mjedis deri sa të futen në zinxirin ushqimorë, nëpërmjet ujërave nëntokësorë dhe të mbjellave. Kjo do të krijonte sëmundje akute ndaj personave të ekspozuar.
“Lëndët që çlirohen janë oksidet e squfurit, azotit e karbonit. Komponentët kimikë që çlirohen janë tejet agresiv sa i takojë në impaktit në shëndet. janë dhe komponetët kimikë, që janë aq rezistentë sa të qëndrojnë në mjedis deri sa futen në zinxhirin ushqimorë, qoftë nëpërmjet të mbjellave apo ujërave nëntokësorë dhe mbeten aty shumë gjatë. Krijohen sëmundje akute ndaj personave që ekspozohen ndaj kësaj ndotje për një kohë shumë të gjatë. Ajri është pritësi i parë i ndotjes, të dytët janë të gjithë frymorët, njerëzit dhe kafshët”, theksoi eksperti.