Harlev Desir njeriu me dy fytyra i OSBE-së

207

Ndryshe nga deklarata në lidhje me ligjin për median, përfaqësuesi i OSBE-së për lirinë e medias shpreh qëndrim tjetër për ligjin e medias në Maqedoni, pikërisht atë që kërkuan lirinë e medias Shqiptare.

Martin Henze replikoi:
Ajo që dëshiron populli shqiptar mund të jetë thelbësore.Sipas nenit 150-
50,000 qytetarë që kanë të drejtë të votojnë kanë të drejtë në një referendum për të shfuqizuar një ligj, Aktin për Media, të kërkojnë nga Presidenti i Republikës të zhvillojë një referendum për çështje me rëndësi të veçantë, d.m.th. zgjedhje te reja.

Ja çfarë thuhet për Maqedoninë

OSBE mirëpret vetë-rregullimin e mediave online në Maqedoninë e Veriut.

Përfaqësuesi i OSBE-së për Lirinë e Medias, Harlem Désir, shprehu mbështetjen e tij në regjistrin për vetë-rregullimin e mediave online në Maqedoninë e Veriut. Regjistri u njoftua sot nga Këshilli i Etikës së Medias, Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë dhe Dhoma Ekonomike. Në një njoftim për shtyp të lëshuar sot, Z. Desir tha se: “Vetë-rregullimi i mediave është një mekanizëm i dobishëm për promovimin e informacionit cilësor, ruajtjen e lirisë së editorialit dhe forcimin e besueshmërisë së mediave.”
Në deklaratën e tyre, Z. Desir shtoi se iniciativa në Maqedoninë e Veriut kërkon të promovojë vetë-rregullimin e mediave online përmes financimit transparent, angazhimit të mediave online për të respektuar Kodin e Gazetarëve, dhe publikimin e vendimeve nga Këshilli i Etikës së Medias në rast të shkeljeve të etikës në gazetari.

Dje, Z. Desir deklaroi gjithashtu se qeveria shqiptare kishte bërë “shumë përmirësime” në një iniciativë të kundërt me atë të Maqedonisë së Veriut, e cila përfshinte dy projektligje që rregullojnë median në internet, dhe të cilat konsiderohen gjerësisht që cenojnë lirinë e mediave. qëndrimi i zyrës së tij ndaj hartimeve të qeverisë shqiptare erdhi vetëm disa ditë pasi Kryeministri Edi Rama mori Kryesinë e OSBE-së për vitin 2020. Komisioni Evropian dhe Komisioneri i Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut thanë që projektligjet nuk ishin në përputhje me standardet ndërkombëtare, në vend të kësaj, qeveria shqiptare të promovojë vetë-rregullimin.