BE: Rilindja e mori me 5 kushte, për 8 vjet e çoi në 13 kushte…

237

Engjëll Musai

Drejtori i gazetës “Telegraf”

-Kushti i parë shtesë është përfundimi i Reformës  Zgjedhore

-Eshtë shtuar anullimi i ligjit antishpifje për median

– Anullimi i ligjit për betimin e antarëve të  Gjykatës Kushtetuese

Kur Rilindja erdhi në pushtet, BE i kishte përcaktuar shqipërisë për integrimin e vendit vetëm 5 kushte. Madje këto 5 kushte mund të ishin kapërcyer nëse Edi Rama ,do të kishte treguar sadopak dashuri për kombin dhe humanizëm për qytetarët. Por fakti që Rama i mbështetur nga klanet Sorosiane, vendosi veto për të lënë Shqipërinë jashtë dyerve të BE-së , pasi sot ne do të ishim me të drejta të plota në BE. Kjo do të bënte që qytetarët tanë  të ishim më të drejta të plota, fëmijët të studionin ,prindëriët të  punonin kudo , trajtimi mjeksor të bëhej në cilindo vend të Bashkimit Europian. Biznesi të kishte një tjetër frymëmarrje, e kështu me radhë. E nëse Edi Rama nuk do kishte treguar ego personale ,sëbashku me sekton “Sorosian”  sot nuk do lëpinim kockën, pasi hapja e negociatave është si puna e  një këmbësori që niset me këmbë në shkretëtirë. Dhe kjo ,sepse ka humbur interesi i Bashkimit Europian për shtrirje dhe një pjesë e mirë e vendeve po largohet nga BE dhe të tjerë janë gati për të dalë.

Përveç 5 kushteve të vendosura që në fillim nga BE, u shtuan 6 muaj më parë edhe 4 kushte nga Gjermania dhe tashmë edhe 4 kushte të tjera duke e çuar në 13 kushte.

-Ndërkohë parlamenti hollandez ka kërkuar të zbatohen rekomandimet e Komisionit të  Venecias

Në dritën e përparimit të arritur në reforma dhe përmbushjes së kushteve të vendosura njëzëri nga Këshilli në Qershor 2018, Këshilli, duke iu nënshtruar miratimit nga anëtarët e Këshillit Evropian, vendos të hap negociatat e pranimit me Republikën e Shqipërisë.

Këshilli fton Komisionin të paraqesë një propozim për një kornizë për negociatat në përputhje me konkluzionet e Këshillit Evropian të Dhjetorit 2006, duke integruar qasjen e zgjeruar në procesin e pranimit në përputhje me paragrafin 3. Këshilli merr parasysh qëllimin e Komisionit për të filluar  puna e nevojshme përgatitore menjëherë.Konferenca e parë ndërqeveritare duhet të mblidhet sa më shpejt që të jetë e mundur pas miratimit të kornizës së bisedimeve nga Këshilli.

 

Para konferencës së parë ndërqeveritare, Shqipëria duhet

1- të miratojë plotësisht reformën zgjedhore në përputhje me rekomandimet e OSBE / ODHIR,

2- Sigurimi i financimit transparent të partive politike dhe fushatave elektorale, sigurimi i zbatimit të vazhdueshëm të reformës gjyqësore,përfshirë sigurimin e funksionimit të Gjykatës Kushtetuese dhe Gjykatës së Lartë, duke marrë parasysh ekspertizën përkatëse ndërkombëtare, përfshirë mendimet e zbatueshme të Komisionit të Venecias,

3- dhe të përfundojë krijimin e strukturave të specializuara kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar.

4- Shqipëria gjithashtu duhet të forcojë më tej luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, përfshirë bashkëpunimin me shtetet anëtare të BE-së dhe përmes planit të veprimit për të adresuar rekomandimet e Task Force të Veprimit Financiar (FATF).

5- Trajtimi i fenomenit të kërkesave të pabaza të azilit dhe sigurimi i riatdhesimeve

6- dhe ndryshimi i ligjit të mediave në përputhje me rekomandimet e Komisionit të Venecias mbeten prioritete të rëndësishme.Komisioni do të sigurojë një raport mbi këto çështje, përfshirë progresin në lidhje me rekordin, kur prezanton kornizën e bisedimeve.

Korniza e bisedimeve do të miratohet nga Këshilli dhe duhet të reflektojë se Shqipëria ka adresuar me sukses të pesë prioritetet kryesore si psh:

 

7- fillimi i procedurave penale kundër gjyqtarëve dhe prokurorëve të akuzuar për sjellje kriminale gjatë procesit të verifikimit,

8- fillimi i procedurave ndaj atyre që akuzohen për blerje votash,një rekord të mirëfilltë në lidhje me luftën kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar në të gjitha nivelet,

9- përfshirë inicimin e procedurave dhe përfundimin e procedurave të para kundër zyrtarëve të rangut të lartë publik dhe politikanëve,

10-përparim i prekshëm në lidhje me reformimin e administratës publike,

11- implementimi i reformës së ligjit zgjedhor

12- si dhe një vendim përfundimtar për ligjshmërinë e zgjedhjeve lokale të 30 qershorit 2019,

13- si dhe përparimi i mëtejshëm në miratimin e legjislacionit të mbetur zbatues në lidhje me ligjin kornizë 2017 për mbrojtjen e pakicave kombëtare,

13/1- Miratimi i ligjit për regjistrimin e popullsisë në përputhje me rekomandimet e Këshillit të Evropës, dhe

13/2- avancimi i procesit të regjistrimit të pronave.

Këshilli më tej fton Komisionin të vazhdojë të monitorojë progresin dhe pajtueshmërinë në të gjitha fushat që lidhen me hapjen e negociatave dhe të kryejë dhe të përfundojë procesin e ekzaminimit analitik të ligjeve të BE-së me vendin, duke filluar me grupin e themeleve.