Ali Kiliç: Shqipëria, Turqia dhe “Ataturku i Madh”

18
Sigal

Nga Ali Kiliç, ish-Kryetar i Bashkisë së Maltepes, Stamboll

Une e ndoqa Kongresin e dyte te Partise se Lirise ne Shqiperi, te cilin mund ta quajme ‘lulezim’, ku në krye u zgjodh miku im Ilir Meta, presidenti i meparshem, por hasa ne nje rezultat qe me beri pershtypje: Kur pashë probleme te ngjashme me te cilat po perballet Shqipëria dhe Turqia, dhe kete doja ta ndaja me ju.

Prillin e kaluar, nje parti politike mbajti një kongres ne Shqiperi, me te cilen ndajme afersinë historike, gjeografike dhe me e rendesishmja karakteristika morale. Sigurisht qe ndoqa kongresin e dyte te Partise se Lirise, te cilin mund ta quajme ‘lulezim’, ku ne krye u zgjodh miku im Ilir Meta, presidenti i meparshem, por hasa ne nje rezultat qe me beri pershtypje: Kur pashe probleme te ngjashme me te cilat po perballet Shqiperia dhe Turqia, dhekete doja ta ndaja me ju.

Ilir Meta u zgjodh Kryetar duke marre votat e 647 delegateve ne kongresin ku moren pjese 683 delegate. Ai mund te kishte marre te gjitha votat ose mund te mos ishte zgjedhur. Kjo eshte zgjedhja e delegateve. Por ne kongres u paraqit ‘Programi Prioriteteve’ dhe u pranua. Ketu filloj ngjarja te ishte interesante per mua. Sepse kjo pakete prioritetesh e pranuar dukej se permbante pika që edhe ne duhej t’i diskutonim urgjentisht.

Pika mee mrekulluesheme e programitte prioriteteve te miratuar ne kongres synon tu jape nenave dhe kandidateve per nene një lehtësim. Neni i cili parashikon qe nenat qe punojne do te paguhen ne masen 70-100% te pages se tyre për 2 vjet pas lindjes, do të ndihmoje familjet e reja te behen pronare shtepie dhe do te siguroje 6 mije euro per femijen e pare, 10 mije euro per femijen e dyte dhe nje kredi per blerje shtepie per femijen e trete. Kjo klauzole stimuluese synon edhe parandalimin e uljes se popullsise se vendit. Sigurimi i ushqimit dhe i suplementeve ushqimore nga shteti per nje vit per foshnjat e lindura nga familje te varfra dhe te papuna, ofrimi i te gjitha barnave per keto nenat dhe femijet pa pagese, sigurimi i pagesave per kujdestaret gjate shtatzenise dhe krijimi i nje sistemi ushqimor ne shkolla. Sic e dini, njerezit tane qe nuk mund te plotesojnenevojat e foshnjave dhe femijeve te tyre jane te shkaterruar, dhe menyrat qe ata perpiqen ti ofrojne keto na shkaterrojne dhe merzisin te gjitheve ne.

Ne programin e prioriteteve parashikohet edhe dyfishimi i pagave te mesuesve, mjekeve dhe pensioneve, permendet gjithashtu se duhet ulur informaliteti, te rritet performanca e menaxhimit financiar dhe te behet lufte kunder korrupsionit. A duhet të ndajne mesuesit, mjeket dhe pensionistet e te njetit rajon te njëjtin fat? Nderkohe qe vuajtja e ketyre segmenteve eshte ende ne axhende ne Turqi, menaxhimi financiar; Me fjale te tjera, politika e ndjekur ne ekonomi i demton te varferit dhe po te thuash korrupsion, pothuajse çdo ditë hasim nje rast te ri.

Programi i prioriteteve i miratuar ne kongresin e dyte te Partise Lirise: mbështet dyfishimin e buxhetit te alokuar per arsimin, kerkimin shkencor dhe inovacionin. Aq sa buxheti i ndare per keto fusha synohet te jete mbi mesataren e vendeve të Bashkimit Evropian. Ndërsa te ne ministri tha se pjesa me e madhe e buxhetit të vitit 2024 në Turqi i eshtedhene Ministrise se Arsimit Kombetar me një shifer qe kalon një bilion, shohim se femijet e familjeve te varfra shkojne ne shkolle me canta ushqimi bosh. Ndersa shikojme garat e recitimit ne rreshtin e pare te lajmeve televizive, mesojme per te rinjte tane qe kane arritur sukses nderkombetar ne disa dege te shkences permes kanaleve te mediave sociale.

Ne kongres u pranua edhe mbështetja e prodhuesve per te nxitur bujqesine dhe blegtorine ne Shqiperi. Dhenia e kredise per ndertimin e serave dhe stallave, hapja e siperfaqeve bujqesore nga toka shteterore, ulja e tarifes se TVSH-se per produktet si pleh, fidane dhe farera, si dhe ofrimi i mbeshtetjes shteterore sipas numrit te krereve te kafsheve qe do te rriten ishin gjithashtu nder prioritetet. Pra, bujqesia dhe blegtoria janë injoruar edhe atje. Perseri, kemi hasur ne nje problem te ngjashem me ate ne Turqi. Problemi eshte bujqesia dhe blegtoria. Partia e Lirise ne opozite synon ti jape nje mbeshtetje te ndryshme prodhuesit. Nje pikë e rendit te dites qe nuk eshte e panjohur per ne; Edhe prodhuesit tane, nevojat e te cileve nuk plotesohen, po perballen me çmimet e larta te plehrave dhe naftes.

Ne kongres, ku u tha se duhet te garantohen burimet e rritjes, te rriten aktivitetet prodhuese dhe eksportuese, u vendos gjithashtu qe te zhvillohen politika per te kualifikuar boten e biznesit dhe per te siguruar qe investimet te marrin mbeshtetjen e shtetit. Megjithate, u nenvizua se gjate dhenies se mbeshtetjes duhet pasur kujdes qe te shmanget favorizimi. Nuk ju duket aspak e huaj, apo jo?

Duke u shprehur se pensionistet e tij marrin pensionin me te ulet nder vendet e rajonit, Ilir Meta pohoi se çdo qytetar, përfshire edhe te porsalindurit, kan një barre borxhi prej 4 mije e 611 eurosh, papunesia eshte rritur dhe te rinjte jane detyruar të ikin nga Shqiperia.

KONGRESI DHE NJË SERË NGJASHMERISH

Ilir Meta, i cili u zgjodh Kryetar i Partise se Lirise, theksoi ne fjalen e tij ne kongres se pikat e perfshira dhe te pranuara neprogramin e prioriteteve jane ambicioze dhe te realizueshme. Duke u shprehur se pensionistet e tij marrin pagen me te ulet nder vendet e rajonit, Ilir Meta pohoi se çdo qytetar, perfshire edhe te porsalindurit, kan një barre borxhi prej 4 mijë e 611 eurosh, papunesia eshte rritur dhe te rinjte jane detyruar te ikin nga Shqiperia. Duke u shprehur se nderkohe qe çmimet janë ne rritje, sidomos produktet ushqimore jane rritur me 30% në vitin 2023, Ilir Meta deklaroi se partia e tij eshte angazhuar qe gjate mandatit te pare te dyfishoje pagat e punonjësve krahasuar me mesataren e rajonit. Ata jane serish me fat; Norma e rritjes se çmimit qe ata japin ne baze vjetore perjetohet pothuajse çdo dite ne vendin tone…

Deklaratat e meposhtme ne fjalimin e Ilir Metes ishin mjaft interesante per mua. Ndersa Ilir Meta pretendonte se qeveria aktuale synon te shkaterroje prodhimin vendas, te dominoje importet dhe te pastroje parate, ai deklaroi se shqiptaret detyrohen te largohen nga vendi. Per me teper, ai pretendoi se biznesmenet e ndershem po detyroheshin ti shesin fabrikat e tyre tregtareve te droges te kontrolluar nga kryeministri aktual Edi Rama. Duke u shprehur se ne ministri po fluturojne tendera sekrete dhe ne poste vendosen persona te pakualifikuar, Ilir Meta premtoi gjithashtu se do te luftojne kunder ketyre politikave qe ndiqen qellimisht. Ilir Meta theksoj te ardhmen e tyre  shume ambicioze. Une ju permenda ngjashmerite; Duate theksoj qe te ne mishi dhe qumështi blihen nga jashte dhe kemi arritur ne piken qe prodhimi brendshem nuk mjafton. Shume njerez po largohen nga Turqia dhe shume te tjere po mendojne te jetojne jashte vendit nese u jepet mundesia. Nese thoni droge; Turqia deri dje u tregua si ‘baze’ ne kete drejtim. Meritokracia eshte problem me vete…

Ilir Meta, i cili theksoi se populli ka vuajtur shumë nga luhatjet e kursit të kembimit, tha se nga kjo do te perfitonte kryeministri dhe nje grusht njerezish perreth tij. U ktheva serish në Turqi… Rritja e dollarit me dy cent do te reflektohet necmimet e çdo gjeje ne treg.

Ilir Meta tha: “Ne besojmë se Turqia do të dijë të orientohet në drejtimin e Europes, themelet e te cilit i hodhi i madhi Ataturk”. Hajde tani thuaj “Ai Shqiptari”!.. Po zoti Meta, sie e thate, ne e dime se si do te kthehet Turqia drejt Europes, ashtu si vuri themelet e drejtimit Ataturku i madh!..

ESHTE E VERTETE Z. META, NE E DIME

Mjaft mbreselenese ishin fjalet e kryetarit te Partise se Lirise, Ilir Meta, “Drejtesia i perket popullit”. Reflektimet nga kongresi i dyte i Partise se Lirise pasqyrojne gjithashtu probleme te ngjashme te dy vendeve, apo jo? Ilir Meta thote “Nje popull i tere vuan nga mungesa e drejtesise…” a duhet te them gje?..

Ilir Meten e vizitova kur shkova ne Shqiperi dhe e prita kur erdhi ne Turqi. Pervec marredhenieve politike, mund te them se jemi miq. I telefonova Ilir Metes dhe e pergezova per zgjedhjen ne krye te partise se tij. Ne kete telefonate, Ilir Meta theksoi se Turqia eshte nje aktor i rendesishem jo vetem per Shqiperine por edhe per rajonin. Duke i cilesuar marredheniet e tij me opozitën në Turqi si “teshkelqyera”, Ilir Meta theksoi do te jete gjithmone i hapur per marredheniet me AKP-në. AKP është një force politike qe ka dhene nje kontribut te jashtezakonshem ne njohjen e Kosoves shume vite me pare. Eshte e rendesishme edhe per te ardhmen, tha Ilir Meta, duke shtuar se megjithese kryeministri Edi Rama i personalizon marredheniet me presidentin Recep Tayyip Erdoğan, Turqia eshte dhe do te vazhdoje te jete nje partner shume i rendesishem per Shqiperine. Keshtu qe une mendoj se ai tha; Edhe pse sot flitet per ata, emrat nuk kane rendesi. Kryesorja eshte Turqia dhe Shqiperia.

Permenda ngjashmerite ne dy vende te ndryshme. Tani me lejoni ta perfundoj artikullin tim me një ngjashmeri ne mendimet e dy njerezve ne dy vende te ndryshme:

Ilir Meta tha: “Ne besojme se Turqia do te dijë te orientohet ne drejtimin e Europes, themelet e se cilit i hodhi i madhi Ataturk”.

Hajde dhe thuaj tani “Ai Shqiptari”!..

Mustafa Kemal Ataturkun, te cilin e njeh dhe e flet me respekt e gjithe bota, njihet edhe nga politikani mik i vendit mik, Ilir Meta.

Po zoti Meta, sic thate edhe ju, ne e dime se si do te kthehet Turqia drejt Europes, ku i vuri themelet Ataturku i madh!..