Shpërthimi i madh i vullkanit Raikoke fotografohet nga Hapësira

524
Sigal

Një shpërthim i madh vullkanik është fotografuar nga Hapësira nga NASA.

Astronautët në bordin e Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar kapën shpërthimin e vullkanit të Raikoke nga një gadishull i largët rus gjatë fundjavës. Askush nuk u lëndua në shpërthim, pasi Raikoke është i pabanuar, por një tufë e hirit dhe gazit u hodh dhjetë milje në qiell.

Vullkani shpërtheu më 1924, por u riaktivizua më 22 qershor. Gadishulli i Kamçatit në Rusi është vendosur në mesin e ishujve Kuril, dhe gjurmon një linjë midis Rusisë dhe Japonisë.

Ndryshe nga vullkanet e tjera në rajon, Raikoke rrallë shpërthen, që do të thotë që imazhet e fundit ofrojnë një shans të rrallë për ta studiuar atë.

Nasa tha se imazhi tregon formën klasike të një reje vullkanike në rritje, dhe pastaj hiri përhapet në krye./thesun.co.uk