Shkencëtarët publikojnë hartën më të madhe 3D të Universit

236
Sigal

Shkencëtarët kanë publikuar hartën më të madhe tredimensionale të Universit të krijuar ndonjëherë.

Sipas një deklarate të lëshuar në faqen e internetit të Universitetit Shtetëror të Ohios, harta 3D, e cila u krijua pas mbledhjes dhe analizimit të të dhënave nga qielli për dekada, tregon se si Universi ka ndryshuar dhe është zgjeruar gjatë 11 miliardë viteve.

Botuar në internet mbrëmë vonë, harta zbulon se “rreth gjashtë miliardë vjet më parë Universi filloi të përshpejtohej më shpejt sesa ishte në tetë miliardë vitet që erdhën më parë”.

Mbi 100 astrofizikanë kontribuan në hartën dhe puna rezultoi në të paktën 23 punime akademike të postuara paraprakisht të printuar në serverin arXiv së bashku me hartën.

“Një nga gjërat për të cilat ne dëshirojmë të mësojmë është evolucioni në kohë i energjisë së errët, kjo gjë misterioze që po bën që universi të përshpejtohet”, tha Ashley Ross, shkencëtarja e katalogut të projektit.

Shkencëtarët vlerësojnë se Universi është i vjetër rreth 13.8 miliardë