Oumuamua dhe vizitorët e tjerë ndëryjorë, krijues të planetëve të rinj

456
Sigal

Ne nuk e njohim origjinën e objektit me origjinë “aliene”, por ndoshta e ndiejmë prejardhjen e tij: ai mund të shërbejë si një bërthamë për krijimin e planetëve të së nesërmes.

Objekte ndëryjore të tilla si ato që kohët e fundit kaluan sistemin e brendshëm diellor, Oumuamua, mund të përshpejtojnë formimin e planetit në retë e gazit që rrethojnë yjet e sapo formuara.

Mekanizmi i formimit të sistemeve planetare tani është mjaft i njohur: në origjinën e trupave qiellorë ekzistojnë elementët themelorë të reve të yjeve (hidrogjeni, heliumi dhe gjurmët e elementëve të rëndë), të cilat fillojnë të kontraktohen dhe mblidhen në bërthama të vogla, të mbajtura së bashku nga forcat e mikro gravitetit.

Normalisht ky është një proces shumë i ngadalshëm, sepse ndodh fillimisht në një bazë molekulare.

Sipas shkencëtarëve, formimi i planetit krijon një numër të madh objektesh të ngjashme me Oumuamua, të zgjatur dhe me formën e një puroje, të cilat mbushin hapësirën ndëryjore në një përqendrim prej një trilionë të objekteve qiellore çdo 3,3 vjet dritë: do të thotë se në çdo sistem planetar ka midis një dhe dhjetë milionë prej këtyre planetëve.

Me planet të tilla, ndodh një proces i ngjashëm, jo-kimik, por gravitacional: këto objekte të zgjatura do të tërheqin mbeturinat dhe gazin rreth tyre, duke vepruar si bazë për planetin e ardhshëm.

Sipas teorisë së re, roli i objekteve si Oumuamua në përshpejtimin e formimit të planetit mund të shpjegojë praninë e planetit të bërë tashmë dhe përfunduar edhe rreth yjeve shumë të rinj.

Për më tepër, kur formohen sisteme të reja planetare, numri i planetëve të tillë rritet në një lloj “efekti në kaskadë”, duke ndihmuar në ndërtimin e planetit të gjeneratës së re.