Në këtë ndodh mrekullia, ishulli i ri mbushet me lule dhe zogj

685
Sigal

Shkencëtarët e NASA-s po studiojnë një ishull të ri që u krijua pas një shpërthimi të dhunshëm vullkanik në vitin 2014. Në këtë ishull janë zbuluar edhe forma të shumta të jetës.

Ishulli është një nga tre ishujt e rinj të formuar gjatë 150 viteve të fundit dhe që kanë mbijetuar më shumë se disa muaj.
Dan Slayback nga NASA-s ‘Goddard Space Flight Center’ zhvilloi një ekspeditë me studentë për të vizituar ishullin e paeksploruar më 8 tetor dhe së fundmi botoi edhe disa foto, të cilat kanë mbushur rrjetin.

“Ishulli po gërryhet nga reshjet shumë më shpejt se sa unë do të imagjinoj. Është një aspekt tjetër që është bërë shumë i qartë kur jeni duke qëndruar para këtyre pjesëve të mëdha të erozionit. Mirë, kjo nuk ishte këtu tre vjet më parë, dhe tani është thellë dy metra “, tha ai.
NASA po i kushton vëmendje erozionit të këtij ishulli pasi mund të përmirësojë kuptueshmërinë tonë për karakteristika të ngjashme në pjesë të tjera të sistemit tonë diellor, sidomos në Mars.
Ishulli lindi nga një proces shumë i dhunshëm. Pllakat u ngritën në ajër deri nëntë kilometra, duke detyruar devijime të trafikut ajror. Fillimisht iu dha një jetëgjatësi prej vetëm pak muajsh, por tani parashikohet të jetojë midis gjashtë dhe 30 vjet.

foto galeri

foto galeri

foto galeri

Agjensia hapësinore po prodhon edhe modele të vazhdueshme 3D të ishullit që kur u shfaq për të studiuar erozionin dhe ndryshimet që pasuan në masën tokësore, por vëzhgimi në terren mundëson në një shkallë shumë më të lartë të detajeve.