Gjumi mund të ndikojë në mënyrën se si ecni, thotë një studim i ri

124
Sigal

Nëse nuk flini mirë ose nuk flini mjaftueshëm, me gjasë nuk e keni njohur të gjithë ndikimin në trup. Nëse ndihni të rraskapitur për gjumë, mund të keni dhimbje koke dhe mund të ndiheni lehtësisht në ankth ose të jeni nervoz.

Një studim i ri hedh dritë mbi lidhjen e mungesës së mbylljes së syve dhe ecjes – duke ndikuar kështu në aftësinë për të ecur, për të shmangur pengesat dhe për të mbajtur ekuilibrin.

“Rezultatet tregojnë se ecja nuk është një proces automatik dhe se mund të ndikohet nga gjumi,” tha autori i studimit Hermano Krebs, një profesor i neurologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Maryland, në një deklaratë.

“Idealisht, të gjithë duhet të flenë tetë orë në natë,” tha Krebs, i cili është gjithashtu një shkencëtar kryesor kërkimor në departamentin e inxhinierisë mekanike të Institutit të Teknologjisë në Massachusetts. “Por nëse nuk mundemi, atëherë duhet të kompensojmë sa më shumë dhe sa më rregullisht të jetë e mundur”.

Shkencëtarët mendonin se ecja ishte një proces plotësisht automatik. Hulumtimet tani kanë treguar se nuk është kështu. Truri ynë reagon ndaj shenjave vizuale ose tingujve në rrugë, duke rregulluar ecjen për të ngadalësuar ose përshpejtuar sipas nevojës. Në rastin e muzikës, për shembull, ne mund të rregullojmë hapin tonë për të mbajtur ritmin pa e kuptuar.

Studimi i ri, i publikuar në Scientific Reports, u fokusua te studentët në Universitetin e São Paulo, Brazil. Studentët mbajtën një gjurmues gjumi për 14 ditë për të regjistruar periudhat e gjumit dhe zgjimit; mesatarisht, ata flinin rreth gjashtë orë në natë.

Më pas iu kërkua të vazhdonin hapat me ritmin e një metronomi (pajisje e përdorur nga muzikantët që shënon kohën me një ritëm të zgjedhur). Studiuesit vunë re se studentët të cilët kishin fjetur më mirë, e kryen detyrën me sukses, ndërsa të tjerët, performuan më keq në tërësi – ngatërroheshin, ishin jashtë ritmit.

Studimi është një mesazh i rëndësishëm për nevojën për gjumë, veçanërisht për ata që punojnë në industri në të cilat puna me turne është e zakonshme ose ku një ecje e pakontrolluar mund të jetë e rrezikshme.

10 minuta në ditë ecje, çiklizëm ose ushtrime të tjera aerobike mund të përmirësojnë në mënyrë drastike cilësinë e gjumit.