Ekonomi/ Kontraktori më i madh i “Rilindjes Urbane”, mes të arrestuarve për skemën mashtruese

646
Lokal prane Muzeut Historik Kombetar, ne qender te Tirane, te cilit i eshte vene shiriti i bllokimit nga inspektoret e Tatimeve per shkak te mosleshimit te kuponit tatimor. Ne kuader te luftes kunder informalitetit, Drejtoria e Tatimeve dhe strukturat e hetimit tatimor kane paralajmeruar masa te rrepta per te gjithe abuzuesit per te reduktuar evazionin fiskal./r/n/r/nBar near National Historic Museum, at the center of Tirana, in which blockade tape has been placed by Tax inspectors due to failure to issue payment receipts. In the framework of the fight against informality, Taxation Directorate and its units have warned harsh measures for all abusers to reduce tax evasion.
Sigal

 

Mes 15 biznesmenëve të arrestuar si pjesë e një skeme të dyshuar mashtrimi me TVSH-në është edhe administratori Paqsor Buzi i G.P.G Company -fituesja më e madhe e projekteve të “Rilindjes Urbane” të qeverisë me vlerë mbi 28 milionë euro.  

Kontraktori më i madh i qeverisë në projektet e Rilindjes Urbane, Paqsor Buzi i kompanisë së ndërtimit G.P.G u arrestua mbrëmjen e së mërkurës si pjesë e një grupi biznesmenësh që dyshohet se janë përfshirë në një skeme mashtruese me tatimin mbi vlerën e shtuar, TVSH.

Buzi, i cili është njëherazi administrator dhe aksioner me 50% i kompanisë së ndërtimit G.P.G Company sh.p.k u arrestua bashkë me 14 biznesmenë të tjerë në Tiranë me akuzat e “krijimit të skemave mashtruese me TVSH”, “falsifikimit” dhe “fshehjes së të ardhurave”.

Biznesmenët akuzohen se prodhonin fatura fiktive shit-blerjesh me qëllim përfitimin e TVSH-së. Sipas njoftimit të Policisë së Tiranës, vlera e faturave fiktive është 182.6 milionë lekë me një dëm prej 25.7 milionësh si rimbursim TVSH-je për buxhetin e shtetit.

Një prokuror në dijeni të hetimit i tha BIRN në kushtet e anonimatit se në skemën e mashtrimit janë përfshirë 50 kompani të fushave të ndryshme dhe përveç 15 personave të arrestuar, u shpallën në kërkim edhe 35 të tjerë.

Mashtrimi me TVSH-në është një ndër krimet ekonomike më të shpeshta në Shqipëri, por hetimet në të shkuarën kanë dështuar të zbulojnë apo ndëshkojnë “arkitektët” e këtyre skemave. Në janar 2019, Prokuroria e Tiranës arrestoi një grup administratorësh të kompanive fiktive për një skemë të ngjashme me dëm 18 milionë euro, por bizneset VIP që u tha se ishin pjesë e skemës, nuk janë identifikuar ende.

Sipas Prokurorisë, skema më e fundit mashtruese është realizuar prej vitit 2017 përmes  pesë kompanive “fantazmë”, të cilat ndonëse rezultonin me aktivitet dhe xhiro zero në Drejtorinë e Tatimeve, prodhonin fatura multimilonëshe përmes transaksioneve fiktive për llogari të kompanive të akuzuara.

“Nga analizimi i librave të blerjes rezultoi se shoqëria në total nuk ka kryer asnjë blerje ose importe, sipas deklarimeve të subjektit në organin tatimor. Subjekti gjithashtu nuk ka berë asnjë deklarim tjetër në organin tatimor,” thuhet në njoftimin e policisë.

G.P.G Company është më e madhja mes kompanive nën hetim nga Prokuroria e Tiranës, me kapital prej 1 miliard lekësh dhe xhiro prej 1.4 miliardë lekësh për vitin 2018. Sipas të dhënave që BIRN i disponon, kompania e administruar nga Paqsor Buzi është gjithashtu fituesi më i madh i tenderëve në kuadër të projektit të bujshëm “Rilindja Urbane” të qeverisë.

Përgjatë viteve 2014-2018, G.P.G Company ka fituar 32 projekte të financuara nga Komiteti i Zhvillimit të Rajoneve me vlerë totale 28.6 milionë euro; duke rikonstruktuar qendrat e qyteteve të Korçës, Beratit, Delvinës, Lushnjes dhe Konispolit si dhe projekte të tjera në asfaltim rrugësh dhe bulevardesh, ndërtim shkollash apo ujësjellësa.

Sipas të dhënave të Thesarit, G.P.G Company ka përfituar tendera publikë në vlerën e 54 milionë eurove në total përgjatë viteve 2015-2019.

Shumica e sipërmarrësve të tjerë të arrestuar operonin gjithashtu në fushën e ndërtimit, të tillë si Besnik Pelivani i kompanisë A.B.BE, Shkëlqim Prodani i kompanisë Red Black, Mhill Ndreca i kompanisë Kombeas, Rabi Kurti i kompanisë Kurti Construction, Riza Roshi i kompanisë Dorgen dhe Vangjush Mbriçe i C.E.C Group.

Të arrestuarit e tjerë janë pronarët e kompanive të ruajtjes fizike, Haxhi Sala i Leksi Security dhe Astrit Lala i Leksi Security 1; Fatmir Firi dhe Ardian Bejko nga kompanitë e transportit Arb&Trans dhe Babeko Trans; Ilia Dimo i IBS sh.p.k, Shpresa Joanidhi nga kompania “Shpresa” sh.p.k, Vasil Korita nga kompania farmaceutike Medi Pharma Company si dhe Rrapo Baduni i kompanisë Bani/s, e cila dyshohet se nuk zotëronte aktivitet real.

Prokuroria ka identifikuar gjithashtu pesë kompanitë fantazmë, të cilat dyshohet se përdoreshin për shit-blerjet fiktive ndonëse nuk rezultojnë të kenë asnjë aktivitet real, por administratorët e tyre po hetohen aktualisht në gjendje të lirë.

 

Të arrestuarit

Paqsor Buzi, aksioner me 50% i G.P.G Company

Besnik Pelivani, kompania e ndërtimit A.B.BE

Astrit Lala, kompania Leksi Security 1

Haxhi Sala, kompania Leksi Security

Ilia Dimo, kompania IBS sh.p.k

Fatmir Firi, kompania Arb &Trans Sh.p.k

Shkëlqim Prodani, kompania Red Black

Ardian Bejko, kompania “Babeko Trans”

Shpresa Joanidhi, kompania “Shpresa” sh.p.k

Mhill Ndreca, kompania “Kombeas”

Rabi Kurti, kompania “Kurti Construction”

Riza Roshi, kompania “Dorgen” sh.p.k

Rrapo Baduni, kompania “Bani/s”

Vasil Korita, kompania “Medi Pharma”

Vangjush Mbriçe, kompania C.E.C Group