Si e vranë maqedonasit klerikun që ngriti flamurin shqiptar në Shën Naum

1172
Sigal

Kleriku At’ Dhimitër Bellkameni (Misha), u ekzekutua para shkollës së Tushemishtit 86 vjet më parë

Sllavët shovinistë, donin t’i prisnin e merrnin kokën, ashtu si grekët me Ali Pashën

Jepte mësim në shkollën në gjuhën shqipe, predikonte shqip në kishë, fshinte shkronjat cirilike sllave që viheshin natën në objektet shqiptare buzë kufirit e ngrinte flamurin shqiptar në tokën e Shën Naumit shqiptar, por vihet në shënjestrën e serbo-maqedonasve… Kështu, një ditë, teksa po shkonte në shtëpinë-shkollë për të dhënë mësim shqip, maqedonasit e vrasin klerikun patriot At Dhimitër Bellkameni… Krimi shovinist ka ndodhur 86 vite më parë… Personaliteti i klerikut atdhetar u vlerësua si nga Ahmet Zogu, ashtu dhe nga qeveria komuniste, e cila i vendosi eshtrat e tij në varrezat e ‘Dëshmorëve të Kombit’. Për shkaqe të tjera, për shumë kohë, figura e tij mbeti në ‘hije’. Ndërsa pas vitit 1990, atij i janë dhënë disa tij, ndërsa një shkollë e një rrugë në Pogradec…

Më shumë lexoni në numrin e sotëm të gazetës “Telegraf”