Petrit Zeneli/ Shkolla shqipe e Trebickës (jo legale) mbi 35 vjet para Mësonjtores së Korçës

670
Me këtë dëshmi historike nuk duam të nënvizojmë se duhet të njihet ajo si e para shkollë shqipe në vendin tonë, por t’i kujtojmë mbarë opinionit publik shqiptar si dhe vet historiografisë shqiptare se, në Qarkun e Korçës ka ekzistuar një shkollë e gjuhës shqipe shumë më herët se ajo e 7 marsit 1887.
-Në Qarkun e Korçës ka ekzistuar një shkollë e gjuhës shqipe shumë më herët se ajo e 7 marsit 1887
-Shkolla në Trebickë të krahinës së Vakëfeve të Korçës (para vitit 1854), ishte me lejën e Portës së Lartë, laike dhe me një program të gjerë mësimor
sikurse qe Mësonjtorja
– Kjo shkollë përdori të parën abetare shqipe të hartuar nga babai i alfabetit shqip Naum Veqilharxhi
-Këtë e dëshmon folkloristi i mirënjohur vithkuqar Spiro Dine (1846–1922), në veprën e tij “Valët e detit”, botuar në Sofje
Pë më tepër lexoni numrin e sotëm të Gazetës Telegraf…
Sigal