Peter Lucas: Ja si u luftua për çlirimin e Tiranës

450

Historia, 17 Nentori/ Gazetari dhe studiuesi Peter Lucas, mbështetur në arkivat sekrete amerikane, rrëfen luftën për çlirimin e kryeqytetit shqiptar 68 vjet më parë

Ndër dëshmitë më serioze për Luftën Antifashiste në Shqipëri, është padyshim libri i Peter Lucas-it “Misioni amerikan në Shqipëri”. Në atë libër, të përkthyer dhe botuar tashmë edhe në gjuhën shqipe, një nga përshkrimet më të bukura i bëhet epopesë për Çlirimin e Tiranës. Lufta për çlirimin e Tiranës mbetet padyshim një nga faqet më të ndritura të Luftës Antifashiste të popullit shqiptar, e cila e radhiti Shqipërinë në anën e aleatëve të mëdhenj, fitimtarë të Luftës së Bytë Botërore, Shteteve të Bashkuara, Bashkimit Sovjetik dhe Anglisë. Sot, në përvjetorin e 68-të të çlirimit të kryeqytetit tonë, po sjellim ekskluzivisht për lexuesin e “Telegraf” disa nga fragmentet e këtij libri që tregojnë se si u luftua në betejën për Tiranës, brigadat që morën pjesë dhe cilët ishin drejktuesit e asaj lufte…

Shkrimin e plotë do ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print