Nesër do të lexoni/ Operacioni i parë nazi-ballist i dhjetorit 1943 kundër Zonave të çliruara në qarkun e Vlorës

508
Fuat Kokallaj
Komiteti i Veteranëve të LANÇ-it,Vlorë
Në prag dimri të vitit 1943, komanda e forcave gjermane në Vlorë, në bashkëpunim me krerët e Ballit Kombëtar,organizuan një operacion të gjerë kundër zonave të çliruara. Ky operacion kishte për qëllim të asgjësonte forcat partizane dhe LANÇ, në qarkun e Vlorës. Edhe komandat partizane ishin të informuara për përgatitjen e këtij operacioni dhe morën masa për të kundërvepruar. Më 25 nëntor të vitit 1943 një kolonë gjermane e balliste u nisën nga Vlora për në Vajzë. Pa hyrë në fshat, forcat armike u goditën me furi nga një pjesë e forcave partizane te Grupit II. Lufta qe e ashpër. Forcat armike u detyruan të tërhiqen për në Vlorë. Ato pësuan dëme njerëzore dhe materiale. Gjermanët e ballistët, pasi grumbulluan më shumë forca të armatosura, në mëngjesin e 2 dhjetorit 1943 sulmuan në drejtim të Gjormit. Ata mundën të kalojnë urën e Gjormit, por forcat partizane (dy batalione e Brigadës…
Per me teper neser ne gazeten “Telegraf”…