Vizitorët e muzeut do mund të shohin kartëmonedhat e mbretit Charles

11
Sigal

Njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar mund të shohin për herë të parë të mërkurën kartëmonedhat që mbajnë imazhin e mbretit Charles III.

Ato do të zbulohen për publikun në hapjen e ekspozitës “E ardhmja e parasë” të Bankës së Anglisë. Katër kartëmonedhat e reja me portretin e mbretit — £ 5, £ 10, £ 20 dhe £ 50 — do të ekspozohen në muzeun e brendshëm të bankës qendrore në selinë e saj në Londër, përpara se të hyjnë në qarkullim më 5 qershor. Bazuar në një fotografi në pronësi të familjes mbretërore dhe e vënë në dispozicion në vitin 2013, Charles miratoi dizajnet përfundimtare të shënimeve që paraqesin portretin e tij të gdhendur në fund të 2022.

Kjo ishte vetëm disa muaj pasi ai u bë mbret pas vdekjes në shtator të nënës së tij Mbretëreshës Elizabeth II.

“Kjo është hera e parë që Banka e Anglisë lëshon një kartëmonedhë me një monark të ri mbi të, sepse Mbretëresha Elizabeth ka qenë në kartëmonedhat tona që nga vitet 1960,” shpjegoi kuratorja e muzeut Jennifer Adam.

“Kështu që është hera e parë që ne si publik do ta kemi parë këtë tranzicion,” tha.

Pika historike vjen ndërsa Charles lufton me një diagnozë të kancerit të shpallur në fillim të këtij muaji. Ai është tërhequr nga detyrat publike gjatë kohës që i nënshtrohet trajtimit.