Shkoi në Itali për një jetë më të mirë, i riu shqiptar përfundon i paralizuar

374
Sigal

Historia dramatike e një punëtori të ri shqiptar që punonte në të zezë dhe tashmë ka mbetur në karrige me rrota pasi fluturoi nga pesë metra lartësi në një kantier ndërtimi, përfundon me dy të dyshuar për lëndime personale dhe shkelje të rregullave të sigurisë në punë.

Por historia, përveç se kthen prozhektorët tek problemi i punës së padeklaruar në Itali, ka edhe një implikim edhe më serioz, pasi aksidenti në punë u maskua me një aksident rrugor dhe u deshën tetë muaj hetime nga policia për të zbardhur saktësisht me fakte atë që kishte ndodhur.

Dorian K., një 27-vjeçar shqiptar, i pushuar nga puna nga ndërmarrja e ndërtimit në të cilën ishte punësuar, ishte në kërkim të një pune të re.

Një biznesmen tjetër, bashkatdhetari i tij, i ofron atij disa shërbime në të zezë.

Doriani dhe punëdhënësi i tij shkojnë në vend për të rregulluar çatinë e një ndërtese duke ndryshuar mbulojnë me material ternit (asbest). “Il Giornale” shkruan se shqiptari punonte pa mjete sigurie.

Në pjesën e çatisë, Doriani duhet të vendoste disa pllaka, por ai rrëshqet dhe fluturon pesë metra në tokë, duke mos pasur rrip sigurie.

Punëdhënësi i tij, i pranishëm në kohën e aksidentit, kupton se punëtori është serioz, ai nuk lëviz. Mjekët do të konstatojnë se ndikimi i dhunshëm është shkaku i dëmtimeve të shpinës, duke përfunduar në gjendje kome pas rënies.

Punëdhënësi nuk thërret një ambulancë, pasi i duhet të shpjegojë situatën e punës së padeklaruar. Pastaj ai vendos ta transportojë atë me furgonin e tij në Urgjencë. Ai u thotë mjekëve se gjatë rrugës për në punë, pa burrin në tokë mbase i përplasur nga një makinë tjetër. Mjekët nuk e besojnë dhe lajmërojnë karabinierët. Punëtori është i ndotur me gëlqere dhe i veshur me rroba pune.

Policia merr pamjet e kamerave të vëzhgimit dhe kupton se furgoni kishte emrin e një ndërmarrje ndërtimi në zonë. Nga kjo, hetuesit të koordinuar nga prokurori Letizia Mocciaro, zhvillojnë hetimet duke mbledhur të gjitha provat rreth ngjarjes.

Dorian është i paralizuar, punëdhënësi dhe pronari i ndërtesës ku ka ndodhur aksidenti janë nën hetim.