Shkencëtarët thirrje për vaksinimin e fëmijëve: Mund të jetë çelësi për të mundur COVID

45
Sigal

Vaksinimi i fëmijëve dhe adoleshentëve mund të jetë thelbësor për të fituar betejën me COVID, sipas ekspertëve, ndërsa kanë filluar provat klinike në testimin e vaksinës te të rinjtë.

Ndërsa COVID-19 shoqërohet me një barrë dukshëm më të ultë të sëmundshmërisë dhe vdekshmërisë te të rinjtë, roli i fëmijëve në transmetimin  e sëmundjes është i paqartë.

“Derisa të gjithë, përfshirë fëmijët, të vaksinohen, mbetet një “rrezik i konsiderueshëm i një ringjalljeje të virusit”, tha John Edmunds, një anëtar i Grupit Këshillimor Shkencor të Qeverisë së Mbretërisë së Bashkuar për Emergjencat.

Virusi gjithashtu mund të shkaktojë infeksione asimptomatike në të gjitha grupmoshat, kështu që, në një kuptim, fëmijët imunizues do të mbrojnë të moshuarit, shtoi Stanley Plotkin, i cili shpiku vaksinën e rubeolës, bashkë-shpiku vaksinën e rotavirusit dhe ndihmoi në zhvillimin e vaksinave të tjera, përfshirë ato për antraksin, poliomielitin dhe tërbimin.

“Unë nuk mund ta imagjinoj se si mund të shpresojmë të çrrënjosim virusin, përveç nëse jemi të gatshëm të imunizojmë shumicën e popullsisë,” tha ai.

Studiuesit që qëndrojnë pas vaksinës Oxford / AstraZeneca kanë nisur një studim në fazën e mesme për të testuar vaksinën e tyre tek fëmijët e moshës midis gjashtë dhe 17 vjeç.