Qindra izraelitë infektohen me Covid-19 pasi morën vaksinën Pfizer / BioNTech

386
Sigal

Me vaksinën që nuk siguron imunitet të menjëhershëm ndaj koronavirusit, mbi dyqind qytetarë izraelitë janë diagnostikuar me sëmundjen disa ditë pasi morën dozën e Pfizer / BioNTech, raportuan mediat lokale.

Numri i atyre që morën Covid-19 pavarësisht se u vaksinuan ishte rreth 240 persona, sipas të dhënave nga Channel 13 News.

Vaksina Pfizer / BioNTech, në të cilën mbështeten autoritetet shëndetësore izraelite, nuk përmban koronavirus dhe nuk mund të infektojë marrësin. Por koha është e nevojshme që kodi gjenetik në ilaç të trajnojë sistemin imunitar për të njohur dhe sulmuar sëmundjen.

Kursi i vaksinës së prodhuar në SHBA kërkon dy doza. Sipas studimeve, imuniteti ndaj Covid-19 rritet vetëm tetë deri në dhjetë ditë pas injeksionit të parë dhe përfundimisht arrin 50 për qind.

Doza e dytë administrohet 21 ditë nga e para, ndërsa imuniteti i deklaruar prej 95 përqind arrihet vetëm një javë pas kësaj. Dhe, sigurisht, ka akoma një pesë përqind mundësi të infektohet edhe nëse vaksina është në potencialin e saj të plotë.

Që kur vaksinimet filluan më 20 dhjetor, të paktën katër njerëz në Izrael vdiqën pak pasi morën dozën, njoftoi transmetuesi publik Kan. Sidoqoftë, Ministria e Shëndetësisë tha se tre fatkeqësi nuk kishin lidhje me vaksinën, me rastin e katërt të një 88-vjeçari me kushte paraekzistuese që po hetohej aktualisht.