“Parajsa mbi Tokë”/ Kim Jong-un paditet për mashtrim, 5 persona që u arratisën kanë kërkuar 880 mijë dollarë

124
Sigal

Udhëheqësi i Koresë së Veriut Kim Jong-un duhet të paguajë dëmshpërblim për një skemë të viteve 1959-1984 që pa më shumë se 90,000 njerëz që lanë Japoninë për t’u zhvendosur në vendin komunist.

Vendimi u dha nga një gjykatë e Tokios, që e cilësoi programin e atyre viteve si ‘rrëmbim shtetëror’. Pesë persona që morën pjesë dhe më vonë u arratisën nga Veriu kanë kërkuar 100 milionë jen, ose 880,000 dollarë secili. Ata nuk presin që Kim të shfaqet dhe të paguajë, por shpresojnë se një vendim i tillë mund të ndihmojë në negociatat e ardhshme.

Mijëra koreanë u zhvendosën në Japoni, shumë kundër vullnetit të tyre, gjatë sundimit të saj kolonial të gadishullit Korean nga Japonia në vitet 1910-1945. Shumica dërrmuese e njerëzve të përfshirë në skemën e zhvendosjes ishin koreanë të cilëve iu shit një vizion i “Atdheut si parajsa mbi tokë” dhe disa bashkëshortë japonezë shkuan me ta.

Koreja e Veriut dhe Japonia mbështetën fushatën. Veriu ishte i dëshpëruar për t’u rindërtuar pasi u shkatërrua nga Lufta e Dytë Botërore dhe më pas Lufta e Koresë.

Japonia i konsideronte koreanët si të huaj dhe ishte e lumtur të ndihmonte në zhvendosjen e tyre. Kombinimi i diskriminimit në Japoni dhe propagandës së Koresë së Veriut që premtonte një jetë idilike të kujdesit shëndetësor, arsimit dhe vendeve të punës falas në vendlindje ishte një tundim i madh.

Por, për shumë realitet ishte puna e rëndë e detyruar në ferma, miniera, ose fabrika shkelje e të drejtave të njeriut dhe pamundësi për t’u larguar. Çështja gjyqësore ka një ndjenjë simbolike dhe paditësit e dinë këtë.

Padia pretendon se vendi komunist mashtroi paditësit me “reklama të rreme për t’u zhvendosur në Korenë e Veriut”.