Njihuni me shtetin që ndaloi përdorimin e cigareve elektronike

34
Sigal

Franca miratoi një projektligj për ndalimin e përdorimit të cigareve elektronike. Asambleja kombëtare e vendit votoi për ndalimin e tyre me 104 pro dhe asnjë kundër. Nëse projektligji miratohet nga senati, ai mund të hyjë në fuqi në shtator të vitit të ardhshëm, shkruajnë mediat e huaja.

Cigaret elektronike të disponueshme janë pajisje me bateri që nuk përmbajnë duhan, por shumë prej tyre përfshijnë nikotinë, një kimikat i rrezikshëm që mund të krijojë shumë i varësi. Ndryshe nga pajisjet avulluese të ripërdorshme, të njohura me emrin “pufkat” janë bërë përnjë përdorim dhe nuk janë të dizajnuara për t’u rimbushur.

Ata kanë bateri litiumi të vogla, të pakarikueshme, të cilat shpesh përfundojnë në deponi. Cigaret elektronike, të cilat kushtojnë rreth 10 euro secila, janë veçanërisht të njohura në mesin e të rinjve që tërhiqen nga gama e shijeve të tyre të ëmbla.

Sipas NHS, një avull i disponueshëm standard në Mbretërinë e Bashkuar jep një sasi të ngjashme nikotine si 20 cigare. Projektligji është pjesë e një tendence më të gjerë ku vende të tilla si Britania e Madhe, Irlanda dhe Gjermania po shqyrtojnë masa të ngjashme.

Zelanda e Re dhe Australia kanë zbatuar tashmë kufizime, duke sjellë detyrime me nivele më të ulëta të nikotinës dhe kufizime në vendet e dyqaneve të vape pranë shkollave. Në vitin 2020, administrata amerikane e ushqimit dhe ilaçeve u shpreh kundër
përdorimit të cigareve elektronike të ripërdorshme me aromë, pasi u zbulua se kishte luajtur një rol disproporcional në rritjen e përdorimit të tyre tek të rinjtë.