Megaoperacioni në Spanjë, shkatërrohen 9 plantacione marijuane, arrestohen 10 shqiptarë

58
Sigal

Garda Civile e Spanjës ka arrestuar dhjetë persona me kombësi shqiptare dhe po heton 2 të tjerë, të gjithë të dyshuar si autorë të një krimi të vazhdueshëm kundër shëndetit publik dhe anëtarë të një organizate kriminale, në kuadër të operacionit “PERICULUM”, në të cilën ka çmontuar gjithsej 9 makroplantacione marijuane, duke asgjësuar 44382 bimë (në komunat Secastilla, Boltaña, Aínsa, Benabarre, Tierrantona dhe Fanlo).

Operacioni, i cili është kryer në periudhën mars-nëntor të këtij viti, në rajonet Sobrarbe dhe Ribagorza, ka pasur ndërhyrjen e 82 rojeve civile, duke çmontuar 20 kampe të fshehura në zona të pyllëzuara të vështira për t’u arritur.

Garda Civile e Huesca-s, në muajin mars filluan hetimet e para nga komponentë të Kompanisë së 3-të të Gardës Civile të Graus, në përpjekje për të lokalizuar plantacionet e mundshme, të krijuara nga mafiozët ndërkombëtarë për kultivimin, tharjen dhe paketimin e marijuanës për më pas shitjen në Europë.

“Si rezultat i hetimeve të kryera në fazën e parë të operacionit – sqarojnë ata – u arrit të verifikohej ekzistenca e disa plantacioneve të marijuanës në vende të largëta dhe pothuajse të paarritshme në rajonet Sobrarbe dhe Ribagorza, duke respektuar një model në të gjitha ato janë identike ‘modus operandi’”.

Plantacionet, shtuan ata në termat e ‘modus operandi’, mbetën të ndjekura nga 2 ose 3 individë të cilët ishin fshehur në pyll në kampe të kamufluara në mënyrë perfekte, duke iu përkushtuar kultivimit dhe kujdesit të makro plantacioneve përmes sistemeve të gjera dhe komplekse të ujitjes.

“Gjatë gjithë kohës kujdestarët ruanin një nivel maksimal të gatishmërisë, duke pasur gjithmonë disa rrugë shpëtimi, në rast se zbuloheshin ata do të largoheshin nga vendi duke u larguar nga plantacioni, gjë që vështirësonte mbikëqyrjen nga agjentët, të cilët duhej të merrnin masa ekstreme për t’i zbuluar”.

Për sa i përket kampeve, ata tregojnë se në disa prej tyre ishin vendosur sisteme alarmi rudimentare, të cilat njoftonin për praninë e mundshme të një të panjohuri. “Përgjegjësit e plantacionit do të kalonin deri në 6 muaj banim në këto kampe, duke u furnizuar nga persona të tjerë me materiale pune, ushqime, gaz butan dhe artikuj bazë çdo muaj”, sipas hetimeve shteruese.

9 plantacionet ndodheshin në komunat Secastilla, Boltaña, Aínsa, Benabarre, Tierrantona dhe Fanlo dhe përgjatë fazave të ndryshme të operacionit u ndërhy në secilën prej tyre. Pranë plantacioneve u krijuan kampe ku banonin përgjegjësit të cilët për të pasur më shumë lëvizshmëri prenë pemët dhe rrafshuan masën pyjore për të sjellë ujë në plantacione dhe për të ndërtuar kasolle tharje.

Operacioni dha rezultat në muajt e fundit. Konkretisht, nga Komanda shtojnë se “në muajt shtator dhe tetor është kryer faza tjetër e operacionit, duke ndërhyrë në nëntë makroplantacionet e marijuanës, ka qenë punë e vështirë për agjentët e përfshirë, pasi për të hyrë në disa prej plantacionet duhej të ecnin nëpër pyje të dendura për disa kilometra, të gjitha për të mos u pikasur nga kujdestarët e plantacioneve që kishin vendosur pika vëzhgimi”.

U kërkua menjëherë bashkëpunimi i Njësisë Ajrore të Gardës Civile të Zonës së Aragonit, për të fluturuar mbi zona dhe për të përcaktuar vendndodhjen e saktë të tyre, duke përdorur edhe varkat e Gardës Civile për të transportuar të arrestuarit dhe materialet e sekuestruara.

Për këto arsye u arrestuan 10 meshkuj të moshave 19 deri në 40 vjeç, të gjithë me kombësi shqiptare dhe pa adresë, si autorë të dyshuar të një krimi kundër shëndetit publik, për kultivim dhe trafik droge dhe anëtarësim në një organizatë kriminale.

Janë sekuestruar gjithsej 44.382 bimë marijuanë, të cilat pasi të përpunoheshin mund të kishin pasur përfitime të mëdha në tregun ilegal. Janë zbuluar 20 kampe ku banonin të arrestuarit, 9 dhoma tharjeje, 11 rezervuare uji, 2 gjeneratorë, 5 pompa uji, 10 celularë dhe mjete dhe vegla të shumta të dedikuara për kultivimin, kujdesin, tharjen dhe paketimin e drogës.