Sigal

Protestuesit, studentë nga 32 universitete publike janë ndeshur vazhdimisht me policinë gjatë marshimeve mbarëkombëtare, duke rënduar e bllokuar trafikun dhe transportin publik në qytete anembanë vendit.

Duque mori detyrën në gusht duke u zotuar për të përmirësuar arsimin e lartë, por qeveria ka thënë se ajo përballet me një mungesë të programeve sociale dhe financimit në buxhetin e vitit të ardhshëm.

“Kjo marrëveshje nuk kërkon vetëm forcimin e sistemit arsimor publik, por forcimin e burimeve, pasi universitetet publike do të kenë më shumë se 4.5 trilionë Pesos gjatë këtyre katër viteve”, tha Duque.

Grupet e studentëve nuk kanë hequr dorë nga greva, duke thënë së pari se do të diskutojnë marrëveshjen me anëtarët e tyre. Zyrtarët e universiteteve publike llogarisin se sistemi ka një deficit të akumuluar prej 5.7 miliardë dollarësh midis shpenzimeve operative dhe investimeve.

Shpenzimet e arsimit zënë 16 për qind, ose rreth 13 miliard dollarë, nga buxheti i përgjithshëm kombëtar për 2019.