Jo vetëm nga ngrohja globale e viruset, njerëzimi po rrezikohet fuqishëm nga…

133
Sigal

Rraca njerëzore po rrezikohet nga shumë faktorë. Rënia e numrit të spermatozoideve dhe ndryshimet në zhvillimin seksual janë “kërcënuese për mbijetesën njerëzore” dhe çojnë në një krizë pjellorie, ka paralajmëruar një epidemiolog kryesor.

Duke shkruar në një libër të ri, Shanna Swan, një epidemiologe mjedisore dhe riprodhuese në Shkollën e Mjekësisë të Icahn në Mount Sinai në New York, paralajmëron se kriza e pjellorisë së afërt përbën një kërcënim global të krahasueshëm me atë të krizës së klimës.

“Gjendja aktuale e çështjeve riprodhuese nuk mund të vazhdojë shumë më gjatë pa kërcënuar mbijetesën njerëzore,” shkruan ajo në Count Down.

Kjo vjen pasi një studim në të cilin ajo ishte bashkautor në vitin 2017 zbuloi se numri i spermatozoideve në perëndim kishte rënë me 59% midis 1973 dhe 2011.

Tani, thotë Swan, pas parashikimeve aktuale, numri i spermatozoideve do të arrijë në zero në 2045.

Në libër, Swan dhe bashkëautorja Stacey Colino eksplorojnë sesi jeta moderne po kërcënon numrin e spermatozoideve, duke ndryshuar zhvillimin riprodhues të meshkujve dhe femrave dhe duke rrezikuar jetën e njeriut.