Ekspertët ligjorë tregojnë nëse Alec Baldwin mund të dënohet apo jo me burg!

88
Sigal

Pasi qëlloi aksidentalisht një anëtar të stafit dhe plagosi një tjetër, ekspertët kanë debatuar nëse Alec Baldwin mund të bëjë burg.

Kineastja 42-vjeçare Halyna Hutchins ndërroi jetë të enjten, më 21 tetor, pasi Baldwin qëlloi me armën skenike në xhirimet e filmit Western të shekullit të 19-të, “Rust”. Regjisori i filmit – 48-vjeçari Joel Souza – u plagos gjithashtu në incident.

Të dhënat e gjykatës zbuluan se aktori kishte përshtypjen se arma ishte plotësisht e sigurt dhe në një deklaratë, Baldwin vuri në dukje se ai po “bashkëpunonte plotësisht me policinë”, megjithatë ekspertët që atëherë kanë vlerësuar mundësinë nëse 63-vjeçari do të përballet me burg.

Sipas tyre, nuk ka gjasa, por nuk është krejtësisht e pamundur, që aktori të përballet me ndonjë akuzë ligjore.

Lektorja e lartë në fakultetin juridik të Harvardit, Nancy Gertner, deklaroi se si “në mënyrë që të ketë akuza penale, do të duhej vërtet të tregohej se ai e vrau me dashje këtë grua, gjë që duket e pamundur për faktet siç i njohim ne”.

Megjithatë, Matthew Nash, i cili është një avokat në universitetin e Drejtësisë, deklaroi se një akuzë për vrasje të pavullnetshme mund të jetë një dënim i mundshëm kundër Baldwin.

Akuza do të ishte e mundur nëse do të provohej se aktori ishte këshilluar të mos gjuante me armë, por më pas kishte vazhduar ta bënte këtë.

Nash tha se “sipas ligjit të New Mexico” Baldwin mund të shpallej “fajtor për vrasje të pavullnetshme”, që është një vrasje që ndodh pa dashje”. Sipas ligjit, një akt i tillë nuk kërkon që i dyshuari të ketë pasur “qëllim specifik” në vrasjen e personit.

Një akuzë e tillë do të rezultonte që Baldwin të përballej me një dënim maksimal prej “një gjobe $5,000” ose “një dënim 18 muaj burg”.

Pavarësisht se ndoshta nuk përballet me akuza penale, Baldwin mund të përballet me një padi.

Gjykatësi Gertner deklaroi:

“Përgjegjësia civile është e ndryshme dhe kjo varet vërtet nga faktet që nuk i dimë ende. Dy pyetje janë: A kishte ndonjë neglizhencë dhe kush ishte neglizhent?”

Ekziston gjithashtu një pyetje nëse ka protokoll, pra trajtim të armëve, që ai mund të ketë shkelur ose jo. Pastaj lind pyetja se cila ishte kontrata. Kjo do të përcaktonte se kush është përgjegjës për çfarë.

Nash vuri në dukje se si roli i Baldwin si jo vetëm një aktor, por edhe si producent, mund ta bëjë atë “me më shumë gjasa që të jetë përgjegjës sipas ligjit civil për neglizhencë”. Sidoqoftë, ai tha se si aktori ka të ngjarë të mbulohet nga sigurimi.

Baldwin është marrë në pyetje nga policia dhe ai dhe Rust Movies Productions LLC kanë deklaruar se po bashkëpunojnë plotësisht me hetimin.

Prodhimi i filmit është ndalur ndërsa hetimet për incidentin vazhdojnë.

Regjisori, Souza, ka dalë nga spitali pasi iu desh t’i nënshtrohej trajtimit për një dëmtim në shpatull, të cilin e pësoi gjatë të shtënave.