Dy mutacionet e reja të Covid ngjallin panik / Flasin shkencëtarët

115
Sigal

Zbulimi i dy varianteve të reja të koronavirusit ka shkaktuar alarm.

Lexo edhe : Ish ministri i Rilindjes sulmon Ramën: ‘Ka ndikime të oligarkisë në qeverisje’

Shkencëtarët po garojnë për të zbuluar nëse këto variante janë më të transmetueshme ose mund të paraqesin sfida për vaksinën e Covid.

Të gjithë viruset shndërrohen natyrshëm dhe Sars-CoV-2 nuk bën përjashtim, duke grumbulluar një ose dy ndryshime të vlerësuara në muaj.

Mutacionet zakonisht janë një ngjarje e rastësishme që do të ketë pak ndikim në vetitë e një virusi, thotë Dr Lucy van Dorp, një eksperte në evolucionin e patogjenëve në University College London.

“Shumica dërrmuese e mutacioneve që vërejmë në gjenomet e Sars-CoV-2 janë atje si pasagjerë”, thotë ajo.

“Ata nuk e ndryshojnë sjelljen e virusit, ata thjesht janë shoqërues.” Por çdo herë në një kohë, një virus mutohet në një mënyrë që ndikon pozitivisht në aftësinë e tij për të mbijetuar dhe riprodhuar. “Viruset që mbajnë këto mutacione mund të rriten në frekuencë për shkak të përzgjedhjes natyrore, duke pasur parasysh mjediset e duhura epidemiologjike”, thotë Dr van Dorp. Tani ekziston një nxitje e furishme për të parë nëse ky është rasti për variantin e ri në Mbretërinë e Bashkuar (B.1.1.7 ose VUI-202012/01), i cili duket se po përhapet jashtëzakonisht shpejt.

Një variant i ngjashëm por pa lidhje është shfaqur në Afrikën e Jugut, me një numër të vogël të rasteve të raportuara tani në Mbretërinë e Bashkuar. Fakti që të dy kanë mutacione në gjenin që kodifikon proteinën spike, të cilën virusi përdor për t’u kapur dhe për të hyrë në qelizat njerëzore, është veçanërisht shqetësuese. Varianti në Mbretërinë e Bashkuar ka 14 mutacione që shkaktojnë një ndryshim në blloqet e ndërtimit të proteinave (aminoacidet) dhe tre fshirje (pjesë të munguara të kodit gjenetik). Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), disa mund të ndikojnë në shpejtësinë e përhapjes së virusit.

Shkencëtarët tani po nguten për të zbuluar më shumë rreth mutacioneve që shihen në variantin e Mbretërisë së Bashkuar, i cili gjithashtu është parë në Australi, Danimarkë, Itali, Islandë dhe Holandë. Varianti i gjetur në Afrikën e Jugut, i cili ka të njëjtin mutacion, po shkakton gjithashtu shqetësim. Ai ndan të njëjtin mutacion në proteinë spike (N501Y) por ka lindur veçmas. Mutacione të tjera janë duke u hetuar. Ekzistojnë dyshime të forta që të dy variantet mund të përhapen më shpejt sesa pritej, por kjo është ende e paqartë.