Biden: Kostot që i kemi vënë Rusisë janë më shkatërruese se rritja e çmimeve

135
Sigal

Presidenti i SHBA-së, Joe Biden reagoi ndaj lajmeve të enjten se çmimet e konsumit janë rritur me mbi 7.9% gjatë 12 muajve të fundit, duke sugjeruar se raporti i ri i indeksit të çmimeve të konsumit pasqyronte shtrëngimin që amerikanët po ndjejnë për shkak të pushtimit rus të Ukrainës.

Sipas CNN, Biden fajësoi presidentin rus Vladimir Putin dhe pushtimin e vendit të tij për rritjen e çmimeve, por tha se kostot që SHBA i ka vendosur Rusisë si përgjigje janë “shumë më shkatërruese” sesa kostot me të cilat përballen amerikanët në shtëpi.

Raporti i sotëm i inflacionit është një kujtesë se buxhetet e amerikanëve po shtrihen nga rritja e çmimeve dhe familjet kanë filluar të ndjejnë ndikimet e rritjes së çmimit të Putinit. Një kontribuues i madh në inflacion këtë muaj ishte rritja e çmimeve të gazit dhe energjisë pasi tregjet reaguan ndaj veprimeve agresive të Putinit,’‘- tha Biden në një deklaratë.

Siç e kam thënë që në fillim, do të ketë kosto në shtëpi pasi ne vendosim sanksione gjymtuese në përgjigje të luftës së paprovokuar të Putinit, por amerikanët mund ta dinë këtë: kostot që po i imponojmë Putinit dhe miqve të tij janë shumë më shkatërruese. sesa kostot me të cilat përballemi.”-vjoi ai.

Ai vuri në dukje përpjekjet për të ulur çmimet, duke përfshirë një çlirim nga rezerva strategjike e naftës dhe veprime të tjera që administrata po merr për të forcuar zinxhirët e furnizimit dhe për të nxitur konkurrencën.