Substancë e zezë nëpër brigjet e bregdetare – Cili është misteri që po ‘njollos’ plazhet amerikane

106
Sigal

Maine është shteti më verilindor i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, i njohur për liqenet, plazhet dhe traditën e tij të gjatë të mistereve: në Maine ndodhën aventurat e Jessica Fletcher, për shembull, dhe gjithashtu këtu lindi Stephen King, mbreti i emocioneve. Ajo që ndodhi javët e fundit, midis pranverës dhe verës së 2021, me dhjetëra turistë që bënë një shëtitje në Wells Beach është në përputhje të plotë me traditën: fatkeqët janë kthyer në shtëpi dhe zbuluan se i kishin njollosur këmbët me një substancë të zezë me origjinë misterioze, e cila është pothuajse e pamundur të hiqet. Dëshmitë e para mbërritën në javën e parë të qershorit dhe u desh ndërhyrja e një çifti oqeanografësh në pension për ta identifikuar atë: nuk është, siç mendohej fillimisht, vaj ose ndonjë substancë tjetër e ngjashme, por janë insekte të ngordhura.

Raporti i parë erdhi falë një vizitori të rregullt në Wells Beach, një nga tre plazhet në jug të shtetit ku ndodhi fenomeni. Ed Smith, sipas Portland Press Herald, vuri re substancën e zezë ndërsa ecte përgjatë bregut të ujit, zbuloi se i ishte ngjitur në këmbë, duke i nxirë ato dhe menjëherë raportoi incidentin tek autoritetet lokale: ai kishte frikë se ishte një njollë naftë, e pamundur të lahet edhe me ujë dhe sapun. Një tjetër vendas e krahasoi efektin me “ecjen në një fushë boronicë” (të cilat në Shtetet e Bashkuara janë rritur në Maine). Ndërsa numri i raporteve u rrit, Steven Dickson i Shërbimit Gjeologjik të Maine vendosi të kontaktojë Linda Stathoplos, një oqeanografe në pension, e cila mori mostrat e rërës së njollosur dhe i vëzhgoi ato për herë të parë nën një mikroskop.

Ajo që zbuloi ishin kufomat e imëta të miliona insekteve, me madhësinë e një kune, të cilat janë identifikuar si Coelopa frigida, një mizë që ushqehet me leshterikë. Këto janë të pasura me pigment të zi, të cilat fluturojnë thithin duke ngrënë dhe që vendosen më pas në trupat e tyre: duke shkelur mbi ta, Ed Smith dhe frekuentuesit e plazhit Maine në fakt kanë njollosur këmbët me mbetjet e tyre. Arsyeja për këtë vdekje masive, e cila me sa duket nuk kishte ndodhur kurrë më parë në vend, është ende e paqartë, as veçanërisht nëse vendasit duhet të presin që fenomeni të përsëritet në të ardhmen, ose nëse ishte vetëm një ngjarje e jashtëzakonshme dhe unike. (Focus(E . S / SCAN