Skandali, qeveria vendos Byronë Kombëtare të Hetimit nën varësinë e Llesh kimikut

348
Sigal

Ndonëse ishte menduar si një reformë e rëndësishme që do të luftonte korrupsionin në rradhët e zyrtarëve të lartë, Byroja Kombëtare e Hetimit po katandiset nga qeveria si një strukturë në varësi të Llesh kimikut, ministrit të Brendshëm.

Hajna është e vetmja kandidaturë e qeverisë për BKH. Ajo ka qenë një zyrtare e nivelit të tretë në ministrinë e Brenhdshme, e cila është përdorur nga Lleshi si zëdhënëse, ndërsa PD e ka akuzuar se është hetuar për afera korruptive.

Eshtë e kuptueshme se çfarë mund të pritet një luftën kundër korrupsionit ndaj zyrtarëve të lartë nga kapja e BKH prej qeverisë.

Prokuroria e Posaçme pritet të mblidhet sot në 14:00 për të vendosur mbi kreun e Byrosë Kombëtare të Hetimit. Burime për ‘BalkanWeb’ thanë se kandidatja e vetme që ka kaluar vetingun është Aida Veizaj Hajnaj e ka kaluar procesin e vettingut.

Po sipas të njëjtave burime tre kandidatët e tjerë Ervin Hoda, Idajet Faskaj dhe Artur Beu, janë skualifikuar nga ky proces. Si procedurë SPAK i kalon ka ndidaturën KLP per votim, që do të drejtojë për 5 vite Byronë e Hetimit.

BKH do të jetë Policia Gjyqësore e Prokurorisë së Posaçme, e cila do të kryejë të gjitha veprimet hetimore. Të gjithë oficerët e kësaj strukture do të kalojë në një proces përzgjedhje ku në verifikim do të kalojë pasuria dhe pastërtia e figurës.

Ndërkohë Drejtuesi i Byrosë Kombëtare të Hetimit pasi të marrë detyrën, do t’i nënshtrohet një trajnimi të gjatë në Shtetet e Bashkuara nga Federalet Amerikane.