Sigurimi i banesave nga tërmetet rritet 7,36% në korrik

240

Tërmeti i dy ditëve më parë në qytetin e Korçës por edhe në rrethinat e saj si Devoll, Kolonjë,Pogradec,Përmet, Librazhd  deri  në  Skrapar ka bërë që qindra qytetarë të këtyre zonave të bëjnë sigurimin e banesave të tyre. Madje sipas statistikave të këtij  muaji  një ritëm të lartë në krahasim me tre vitet e fundit kanë pasur edhe Tirana, Durrësi,Vlora dhe Saranda. Askush nuk i dëshironë fatkeqsitë natyrore,as zjaret, as përmbytjet as tërmetet por fenomenet natyrore janë të pashmangshme dhe mundsia e vetme për të përballuar këto situate janë vetëm ndërgjegjsimi individual i qytetarve që gjithsecili ti dalë zot djersës dhe  pronës së tij. Dhe faktet kanë treguar se shumë banesa janë shkatërruar ,djegur dhe dëmtuar dhe proçedurat burokratike që ka çdo  shtet apo edhe pamundësia për të ndërhyr kanë bërë që banorët të qëndrojnë në ankth për riparimet apo në çadra kur banesat janë bërë të pabanueshme. E njëjta situatë ndodh edhe me lokalet, bizneset, magazinat, fabrikat dhe objektet e tjera social kulturore. Por cila është zgjidhja e shpejt dhe emergjete,ose ajo që duan banorët për objektet e dëmtuara nga forcat e natyrës dhe zjarret? Sigurimi pranë kompanive me një vlerë shumë minimale dhe të përballueshme. SIGMA  Interalbanian Vienna Insurance Group, e cila ka hyrë fuqishëm në tregun shqiptar ka jo vetëm besimin por edhe kapacitetet për të dëmshpërblyer brënda pak ditëve objektet e siguruara pranë saj. Kompania SIGMA me aksionerë të rinj,Austriak,Anglez dhe Amerikan është modeli dhe garancia për qytetarët shqiptar. Vetëm 500 lekë në muaj dhe çdo qytetar ka të siguruar deri në 50 milion lekë  banesën e tij. Shpeshë herë në mediat kanë dhënë lajme tronditëse që bashkë me dëmtimet,shkatërrimet dhe djegjen  e banesave ndodhin edhe fatkeqsitë njerzore. Pikërisht jetën e njerzve ,kurimin dhe dëmshpërblimin e familjarve e garanton kjo pagesë minimale pranë Sigma IVIG. Rastet e fundit të tërmeteve dhe ajo që mund të ndodh në çfardollojë kohe krijojnë edhe stress, edhe vështirsi për të riparuar këto dëme. Ndaj këshilla e vetme është sigurimi i tyre. Ndoshta korriku dhe gushti që sapo ka nisur ka bërë që qindra emigrant të edukuar në perëndim me kulturën e sigurimit të banesave nga tërmetet , zjarret, shpërthimet e bomblave etj.ka bërë që me të mbrritur në atdhe  të bëjnë sigurimet e banesave të tyre apo prindërve që jetojnë në Shqipëri. Nëse sigurimi i automjeteve kushton rreth 180 mijë lekë dhe bëhet nga frika e kontrollit të policisë rrugore, banesa kushton vetëm 5 mijë lekë në vitë dhe dëmshpërblimi është shumë herë më i madh dhe më i rëndësishëm për qytetarët. Ndaj sigurimi i shtëpive nga tërmetet ,zjarrjet, ai i shëndetit etj.është bërë domosdoshmëri apsolute dhe SIGMA  Interalbanian Vienna Insurance Group, është garancia apsolute,aq më tepër kur mendon se ke të bëshë me një kompani Austriake me një jetëgjatësi 200-vjeçare në treg. Rasti kur kjo kompani muajë më parë dëmshpërbleu me rreth 11 miliard lekë një fabrikë që u dogj para dy vitesh në autostradë, është edhe fakt i pakundërshtueshëm i seriozitetit dhe garancisë për qytetarët shqiptar