Kur shteti mbron qytetarin e vet nga qeveria

79

Gazetarja Sonila Meco ka rikujtuar ngjarjen e ndodhur prej një muaji më parë në Francë ku zyrtarë të lartë përfshirë kryeministrin francez janë nën hetim për shkak të trajtimit të pandemisë.

Në postimin e saj në rrjetin social facebook, krahas një postimi të një artikulli të BBC që i korrenspondonte lajmit në fjalë ajo shkruan :

“Një muaj më parë në Francë

Kur shteti mbron qytetarin e vet nga qeveria, i mjaftojnë deklaratat e mjekëve e familjarëve të pacientëve për të vendosur nën hetim e kontrolle policie, kryeministër, ministër shëndetësie, autoritete shëndetësore. Akuza : neglizhencë kriminale në përballjen me pandeminë covid 19 ”

Policia franceze ka bastisur një muaj më parë shtëpitë e zyrtarëve të lartë të qeverisë dhe shëndetësisë si pjesë e një hetimi në trajtimin e tyre të pandemisë së koronavirusit. Ministri i Shëndetësisë Olivier Véran dhe drejtori i agjencisë kombëtare të shëndetit, Jérôme Salomon, janë midis atyre, pronat e të cilëve u kontrolluan të enjten.

Bastisjet erdhën pasi një gjykatë filloi një hetim më parë këtë vit në trajtimin e qeverisë të pandemisë. Ajo është përballur me kritika për mungesën e pajisjeve dhe kohën e ngadaltë të përgjigjes.

Kryeministri Jean Castex është gjithashtu nën hetim, raportojnë mediat franceze, siç është paraardhësi i tij Edouard Philippe dhe paraardhësi i Z. Véran Agnès Buzyn. Kryeministri dhe Z. Véran kanë qenë në krye të politikës së re të Francës për vendosjen e shtetrrethimit gjatë natës në nëntë qytete, përfshirë Parisin, nga e Shtuna, e cila do të zbatohej nga 12,000 policë.