BE përjashton vendet e Ballkanit Perëndimor nga kufizimet e eksportit të mjeteve mbrojtëse

349
Sigal

Komisioni Evropian planifikon të ngushtojë kontrollet mbi eksportin e pajisjeve mbrojtëse koronavirus në vetëm një produkt të vetëm – maska – si dhe të përjashtojë vendet e Ballkanit Perëndimor nga kufizimet.

Ekzekutivi i BE-së vendosi të martën një projekt rregullore për të aplikuar për 30 ditë nga, 26 prilli. Rregullimet u krijuan për të përmbushur angazhimet globale të BE-së në trajtimin e pandemisë COVID-19. Kufizimet e tanishme të bllokut vlejnë për syze dhe fasada mbrojtëse, mburoja të fytyrës, rrobat mbrojtëse, dorezat, si dhe maskat e gojës dhe hundës.

Këto produkte mund të eksportohen në një vend jo anëtar të BE me një autorizim të dhënë nga vendet individuale të BE-së. Kufizimet duhej të shtriheshin nga 15 mars deri më 25 prill.
Kufizimet erdhën pasi një numër vendesh, përfshirë Francën dhe Gjermaninë, futën kontrollet e tyre të eksportit, duke zemëruar anëtarët e tjerë si Italia që kishin më shumë nevojë për pajisje të tilla. Megjithatë, disa vende të BE-së kanë ruajtur ndalimet e eksportit për ilaçe të caktuara.
Komisioni Evropian tha që përjashtimi do të shtrihet tani në vendet e Ballkanit Perëndimor: Shqipëri, Bosnjë, Maqedoni e Veriut, Mali i Zi, Serbi dhe Kosovë.

“Vendet e BE-së gjithashtu duhet të autorizojnë eksportet e maskave në formën e ndihmës urgjente humanitare”, tha ajo.

Kontrollet do të zbatohen vetëm në të ardhmen për maska pasi këto ishin kategoria e vetme e pajisjeve mbrojtëse për të cilat autorizimi i eksportit u vlerësua i nevojshëm për të siguruar një furnizim adekuat për evropianët.
Komisioni tha që ligji i tij i ri do t’i detyrojë vendet e BE të këshillohen me të kur vlerësojnë nëse do të lëshojnë një autorizim eksporti. Komisioni do të lëshojë një opinion brenda 48 orëve.

Vendeve të BE-së do t’u kërkohet t’i raportojnë Komisionit për autorizimet e dhëna me qëllim koordinimin e përpjekjeve për të përputhur furnizimin dhe kërkesën në Bashkimin Evropian.